Diagnòstic: Hamlet

Teatre | Nous formats

informació obra


Miguel Gallardo és un manipulador de titelles de mida natural. Ell també intervé com un personatge més de l'escena. Ja va captivar el seu treball anterior, "Don Juan. Memoria amarga de mi" presentat a Tàrrega, Temporada Alta i la Sala Beckett.

Direcció:
María Castillo
Intèrprets:
Miquel Gallardo
Autoria:
Miquel Gallardo (Text), Martí Doy (Construcció de titelles)
Escenografia:
Xavier Erra
Vestuari:
Rosa Soler
Il·luminació:
Miquel Gallardo, Xavier Muñoz
So:
Miquel Gallardo (espai sonor)
Vídeo:
Marco Domenichetti (Disseny de projeccions)
Producció:
Companyia Pelmànec
Sinopsi:

Qui vol ser Hamlet? A pocs ens agradaria intercanviar la nostra vida amb un personatge d’una tragèdia de Shakespeare. En general, tenen un final poc envejable. Tanmateix, la sensació de no tenir control sobre les nostres vides, l’obligada presa de  ecisions, el pes de la responsabilitat, les pressions contínues, poden portar-nos a preferir la seguretat de la pitjor de les ficcions a la incertesa real. Ja se sap: val més boig conegut, que savi per conèixer. Max vol ser Hamlet. Vol que Shakespeare decideixi per ell, parli per ell, l’alliberi del seu dolor i de la seva por a través de les paraules d’un dels seus personatges més complexes. Per això, dia rere dia, recrea la il·lusió de la vida com un director d’escena, anima i controla els seus malsons com un titellaire. Però el cervell és pervers i ens enfronta tard o d’hora amb la gran veritat: la vida és incertesa.

Crítica: Diagnòstic: Hamlet

29/04/2014

PUR TEATRE, SHAKESPEARE i PSICOANALISI

per Ferran Baile

No se´l perdin. Un excel.lent treball actoral combinat amb titelles del tamany d´una persona. Una magnífica i original proposta dramàtica, plena d´emotivitat i de troballes visuals que t´enganxa des de l´inici fins el final.

L´habitació d´un hospital psiquiàtric. Un nou metge intenta contactar per ajudar-lo amb un adolescent que viu tancat en un armari, presoner del síndrome de Hamlet. El seu pare va morir i la seva mare es va casar amb el seu oncle.

Res és el que sembla o potser sí. L´obra et va sorprenent a cada pas i més enllà del joc teatral et va identificant i atrapant dins els dubtes i els sentiments dels personatges (el psiquiatra interpretat per aquest magnífic actor i titellaire que és Miquel Gallardo, i l´adolescent Max, la seva mare-cantant de cabaret i la seva fràgil amiga Ofèlia, en cos de titella als que dona vida pròpia a traves d´una magistral manipulació i impostació de veu). Encara més, la paret del fons es transforma en una pantalla on en determinats moments tenim un impressionant primer pla dels protagonistes.

Miquel Gallardo ja ens havia meravellat amb les seves anteriors creacions, co-creador de Poemes visuals de la Companyia Jordi Bertrán i del genial L´avar de Molière, companyia Tábola Rassa (estrenat l´any 2000), interpretat per titelles-aixetes, i ja en solitari el seu premiat Don Juan, memória amarga de mí (estrenat el 2011), on ja va mostrar de forma espectacular la seva categoria a més com a actor i creador, ja que és ell l´autor dels textos.

Diagnòstic : Hamlet, a més és el dissenyador de l´espai sonor  i co-dissenyador de l´espai lumínic, que juguen un important paper en la trama. Miquel Gallardo és la Companyia Pelmànec  (http://pelmanec.com), i amb aquest muntatge ha comptat amb la María Castillo a la direcció, en Martí Doy que ha confeccionat els impressionants titelles,  en Xavier Erra l´asèptica i encertada escenografía, en Xavier Muñoz disseny de llums, la Rosa Soler vestuari i en Marco Domenichetti disseny de projeccions.

Hi trobareu interessants reportatges sobre les seves actuacions als festivals d´Avignon (França) i Lisboa (Portugal), a la pàgina web, www.putxinelli.cat

I també trobareu filmacions a youtube.

Ocasió també de conéixer el recent inaugurat Teatre de La Vilella, també escola de teatre. Una sala força interessant i acollidora al Passeig Exposició, 95, a sols 200 metres del Teatre Grec, el Teatre Lliure, el Mercat de les Flors i l´Institut del Teatre. www.lavilella.com

text : ferranbaile@gmail.com