El regne de les dones

informació obra



Intèrprets:
Evelyn Arévalo
Dramatúrgia:
Evelyn Arévalo
Direcció:
Joan Fullana
Companyia:
Oblideu-vos de nosaltres
Sinopsi:

El Regne de les dones és un text original escrit a partir del relat del mateix títol d'Anton Txèkhov.

Anna Akímovna és una dona que ocupa, per atzar, un espai que no li correspon, que habita una vida que detesta però de la qual no pot fugir.

La versió juga amb el temps i amb la personalitat de la protagonista: L'Anna Akímovna és 10 anys més gran que en el relat original, s'ha convertit en una persona madura, més forta, més cínica, més desencisada però amb més sentit de l'humor i amb una fragilitat revisitada.

L'espectacle vol encarnar els anhels, les pors i els desitjos d’Anna Akímovna i la seva manera desencaixada i desclassada de formar part d'aquest món a partir i revisitant el punt de vista i les paraules expositives, quirúrgiques i emocionants de Txèkhov.

Crítica: El regne de les dones

30/01/2024

Recreant l´entorn txekhovià

per Ferran Baile

El regne de les dones, es un monòleg inspirat en la novel.la breu del mateix títol escrita per Txèkhov el 1894. La mateixa actriu que l´interpreta Evelyn Arévalo es qui la ha reconvertit dramatúrgicament, passant del narrador en tercera persona a les reflexions y confessions intimistes de la pròpia protagonista. Una altre diferencia respecte al text original es el pas del temps.

L´Anna Akímovna de l´obra té 26 anys quan ha heretat la gran fàbrica que dona feina a milers de treballadors i reflexiona sobre el futur que l´espera i la seva sensació d´estar desclassada i desubicada socialment. A l´espectacle es ja una persona madura prop dels quaranta anys, resignada i amargada. Passiva, incapaç de lluitar per intentar canviar el seu destí, refugia en un humor cínic i autodestructiu, entre flors i avorriment. No es sent còmoda amb l´alta burgesia que ha d´alternar, i que sap que la menyspreen pels seus orígens, ni tampoc amb els treballadors i les dones del poble que la veuen amb recel per la seva nova condició.

 

Una ambientació molt acurada   

L´arc coronat de flors, que ella va teixint, les llums molt matisades, el ritme pausat-lent-pesant, harmonitzen perfectament amb el ric text desencantat de l´autor. L´actriu, afegeix a la seva notable presència escènica una interioritzada i compassada interpretació, on el text va acompanyat del gest i els silencis.

La direcció escènica es de Joan Fullana. El disseny escenogràfic es de Roger Orra. El disseny de llums es de Natalia Ramos. El disseny de vestuari de Laura Figueras. L´espai sonor es de Pere Joan Company i el disseny floral, que forma part important del conjunt, es de Francina Planas. Es tracte d´una producció de la Companyia Oblideu-vos de Nosaltres.

 

 Evelyn Arèvalo

Nascuda el 1980 a Barcelona, es va formar a l´Institut del Teatre de Barcelona (2002-06), aconseguint una beca per estudiar a l´Akademia Sztuk Teatralnych St. Wyspiansjiego de Krakowie (2004-05), on va aprendre el polac. Des del 2009 col.labora continuadament amb Pep Tosar, com actriu, dramaturga i directora. La primera obra que dirigeix i co-protagonitza es La suma i la resta (2006, reestrenada el 2023, Círcol Maldà, Sala Fènix, Dau al Sec i gira). Crea la Companyia Oblideu-vos de Nosaltres, prenent el títol de l´espectacle que va dirigir, sobre un text de Tadeusz Rozewicz, estrenat al Círcol Maldà el 2011. Posteriorment dirigeix Amb la claredat augmenta el fred de Thomas Bernhard (2013-TNC). Darrerament l´hem pogut veure com a actriu i dramaturga al monòleg Carrer de Txérnobil (2019-2023, segueix en gira) i a El Fingidor sobre un text de Fernando Pessoa (Grec-2021).

 

Col.loqui post-funció

Dimarts 30 de gener hi haurà un col.loqui post-funció amb la presència de la destacada traductora, escriptora i periodista txeca, Monica Zgustováwww.daualsecartsesceniques.cat.

 

El gran mestre

Anton Txèkhov (1860-1904), va ser escriptor i dramaturg, mestre del relat breu, va exercir com a metge, es un dels grans de la literatura universal de tots els temps amb obres tan importants co, El jardí dels cirerers (la companyia de Dau al sec, en va representar recentment una versió, Bye, bye hort dels cirerers, 2023), Tiet Vania, La Gavina, Tres germanes, Ivanov, Contes breus i extraordinaris, repetidament portades als escenaris, el cinema i la televisió. La seva obra, l´univers txekhovià, es una crítica a la societat que li va tocar viure, la Rússia anterior a la Revolució de 1905. Els seus personatges conscients d´un món que va camí a desaparèixer mostren la seva inquietud per crear un món millor i la seva frustració davant l´incapacitat per fer-ho.

 

text : ferranbaile@gmail.com