El secret de la cuina

informació obra



Direcció:
Albert López Vivancos
Dramatúrgia:
Albert López Vivancos
Direcció Musical:
Pedro Pardo
Intèrprets:
Igor Szpakowski, Estanis Aboal, Víctor Vela
Composició musical:
Pedro Pardo
Sinopsi:

Torna al Teatre del Raval El secret de la cuina, un musical per a tota la família!!! de Pedro Pardo (Oh Happy Day) protagonitzat per Igor Szpakowski (el Jordi de Polseres vermelles).

Edmond és el chef del seu restaurant i també és el Marquès de Marsalada. A més del títol nobiliari també va rebre en herència el castell de la seva família i l’amor per l’art culinari. Avui visita de nou el castell i explica el misteri que envolta la cuina d’aquell edifici vell i empolsinat. Què va passar entre aquelles parets quan el seu rebesavi va iniciar la tradició dels cuiners en la seva nissaga? Els protagonistes de la història ho explicaran al ritme de cançons i divertides situacions: fórmules màgiques que et converteixen en ós de peluix, en noia, que t’encongeixen i fins i tot, et fan desaparèixer.


Crítica: El secret de la cuina

08/10/2014

UN VIATGE EN EL TEMPS

per Ferran Baile

Original proposta que ens invita a un viatge en el temps, a la recerca del misteri culinari que s´amaga a la cuina d´un castell. Un text original d´Albert Lòpez Vivancos, que a més dirigeix i interpreta el personatge que ens introdueix a la historia. Perdut a la historia passada del Castell, l´avant passat del Marqués de la Mar Salada, inventa receptes culinàries amb formules que manté secretes, sense saber ben bé que passa quan algú les prova. Els seus joves i ingenus ajudants en patiran les conseqüències, transformant-se en monstres, dones, titelles i essers invisibles.

La posta en escena està molt cuidada, així com el vestuari. La música de Pedro Pardo encaixa molt bé amb la història. La química entre els dos joves cuiners, Victor Vela e Igor Szapakowski, que són qui porten la major part de l´acció escènica funciona força bé.  A l´avi Marquès de la Mar Salada, li dona vida Estanis Aboal.

El dia de l´estrena  es notava que havien arribat una mica justos d´assaijos i a més van tenir problemes amb algun micròfon. Faltava un xic de convicció en els interpretes, circumstància que superaran ben segur en les pròximes representacions, per que l´espectacle funciona i la proposta té gràcia i és original. A més hi ha el fet afegit de comptar en el repartiment amb el popular Igor Szapakowoski, en la faceta inèdita de cantant i ballarí (“aquí tinc l´avantatge de no haver de portar la cama recta tota l´estona i no tenir que patir rampes com a la sèrie, ben el contrari tinc ocasió de ballar i tot”). Això sí, aquest espectacle no és adient pels més petits, va dirigit a nois i noies de 6-7 anys amunt.

Albert Lòpez Vivancos és escriptor, director teatral y actor, amb una llarga experiència des del seu debut el 1986. Ha dirigit prop de 30 muntatges, entre ells, La bella Otero, al mateix escenari del Teatre del Raval (2008). Com a actor ha treballat en prop de 20 espectacles i com a dramaturg té escrits 35 textos. Amb textos propis i com a actor va realitzar una gira per Argentina (Buenos Aires i Rosàrio), Paraguay (Asunción), Chile (Santiago)  i Colómbia (Medellín i Bogotà). És el creador i director artístic de Projecte Ixthys Teatre. Conjuntament amb l´Igor Szapakowski, van editar la novela juvenil d´aventures fantàtiques La Terra d´Andoc (Editorial Estrella Polar 2014). http://projecteixthys.webnode.es y http://lopezvivancos2.webnode.es

Pedro Pardo (Lleida, 1974), és pianista, compositor i director d´orquestra amb  una gran experiència en la direcció de cors. Des del 2005 dirigeix el Cor de l´Orfeó Lleidatà. També és director fundador de la Jove Orquestra de Cerdanyola del Vallès. Ha composat la música i els arranjaments dels espectacles Bim Bom Nadons al Palau i Zig Zag passets cap al Palau, que es representen al Palau de la Música. La seva participació com a jurat al concurs televisiu Oh, Happy day!, li ha donat força popularitat. www.orfeolleidata.cat

Victor Vela (Santa Coloma de Gramenet, 1989), és músic i actor. Toca el piano y la flauta travessera i ha realitzat concerts com a tenor. És col.laborador habitual a l´Orquestra Municipal de la seva població natal. Els seus darrers treballs teatrals han estat, Paranoia per a tothom (Institut del Teatre-Espai Brossa i Poble Espanyol-2011), una gira per les Fires Medievals a Espanya amb la companyia basca Ten con Ten Teatroak (2011-2012), i amb l´actual companyia, la primera versió d´El secret de la cuina (2012) i El desert de l´oblit (2012).

Igor Szapakowski (Amsterdam, 1997), va venir a Espanya molt nen. Quan era petit va realitzar nombrosos anuncis publicitaris. Dins la seva faceta d´actor, s´ha fet molt popular a l´interpretar en Jordi de l´exitosa sèrie televisiva Polseres Vermelles. També ha protagonitzat l´interessant pel.lícula de Jordi Cadena, sobre els maltractaments dins la familia, La por (2013). https://ca-es.facebook.com/igorszapakowoski

Estanis Aboal (Sant Boi, 1981), es actor, dramaturg i director. Ha treballat en diverses sèries i anuncis publicitaris. El seu darrer treball teatral ha estat, Tempus fugit (Teatre Zorrilla de Badalona-2011). Està cursant estudis a l´Institut del Teatre de Barcelona.

Text : ferranbaile@gmail.com