El tresor del pirata

informació obraCompanyia:
Marionetes Nòmades
Composició musical:
Rea Novak, Toti Roger
Direcció:
Bruno Valls, Pere Bigas
Autoria:
Bruno Valls (idea original), Pere Bigas (construcció marionetes)
Intèrprets:
Bruno Valls (manipulació titelles), Pere Bigas (manipulació titelles)
Escenografia:
Bruno Valls, Jordina Isant (decoració)
Vestuari:
Jordina Isant
So:
Xavi Silveira
Vídeo:
Elena Molina
Producció:
Cia. Marionetes Nòmades
Sinopsi:

Aquest capità està de sort: una sirena l’ajudarà a recuperar un tresor perdut. Això sí, haurà de fer front a tota mena de perills en una aventura protagonitzada per marionetes i titelles de guant.

Als capitans de vaixell, ja els passa de vegades que naufraguen i acaben perduts en una illa deserta. El capità Trujillo n’ha anat a parar a una on s’assabentarà que al fons del mar s’amaga un tresor amb una maledicció: qui el vulgui s’haurà d’enfrontar a la mort. Sort que a l’illa hi viu una cargoleta que es diu Mar i que li donarà un bon consell: demanar ajuda a una sirena de cua platejada. És tan bonica com el seu nom, Thalassa, i l’ajudarà a descobrir que no hi ha millors tresors que un bon amic, l’amor i la llibertat.

Espectacle recomanat a partir dels 3 anys.

Crítica: El tresor del pirata

05/07/2013

RECENT ARRIBATS D´AMERICA

per Ferran Baile

Agradabilísima sorpresa. Una nova i molt interessant companyia de titelles de fil (marionetes), Marionetes Nòmades, i un primer espectacle molt rodonet i plé d´humor que comunica d´una manera immediata amb els més petits i que manté l´atenció i la complicitat amb els grans, "El tresor del pirata". Una història de pirates protagonitzada pel Capità Trujillo, un innocent aprenent de pirata, que naufraga amb els seu improvisat vaixell i arriba a una îlla deserta. Tot buscant un tresor amagat al fons del mar, perdrà una cama de veritat, que se la cruspeix un tauró, i aconseguirà una de fusta, que fa més pirata, gràcies a les bones arts del bondadòs Senyor Coco, habitant de l´îlla. Serà salvat en més d´una ocasió per una encisadora sirena, Thalassa, que es transforma en el seu àngel de la guarda. Desprès de lluitar amb la maledicció del tresor amagat i amb la mort, en forma de calavera,  comprendrà que el millor dels tresors és l´amor. Thalassa i el capità Trujillo és clicaràn l´ullet i començaràn una nova aventura junts.

Un argument senzill i plé d´encant amb tocs molt divertits com la Mort salsera i el personatge del senyor Coco de cap de coco i cos de sac i braços de corda. Destaca la magnífica manipulació de les marionetes (tècnica no gens fàcil) i la gràcia i el bon acabat en que estàn construides. L´espectacle juga constantment amb l´interacció amb els nens i nenes que des de l´inici hi entren de plé en la trama i s´identifiquen amb els personatges. Inclús renyen a Trujillo quan dubte entre el tresor convencional de joies i diners, i el tresor real de la carinyosa i intel.ligent Thalassa. L´amor i la muller-sirena, inicialment rebutjades, acaben triomfant i donant-li tota una lliçó al dubitatiu mascle-pirata.

Des de "Les tres bessones i l´enigmàtic senyor Gaudí" de la Companyia Per Poc (Club Capitol i Jove Teatre Regina), era l´any 2007, no recordem, ho comentavem amb l Eugenio Navarro director-fundador de La Puntual, un altre espectacle de marionetes que seguís una història original argumentada i complerta, amb principi, desenvolupament i final. Els espectacles dels grans mestres que continúen en actiu, es composen d´històries petites enllaçades : Jordi Bertran ("Antología", "L´alé dels fils"), Carles Cañellas-Rocamora ("Solista"), Compañía de Marionetas Herta Frankel, en aquests moments de gira per la Xina ("Marionetes de fusta") i el mateix Santi Arnal-Per Poc, que il.lustra òperes treballant amb Orquestres ("En Pere i el llop", "Trencanous").   

Pere Bigas, autor-constructor-manipulador, és l´ànima de la companyia en la faceta teatral, perquè Marionetes Nòmades és un interessant projecte que uneix la part audivisual, dirigida per la realitzadora Elena Molina i la sonodista Raquel Batet, i la teatral-marionetística, que a més d´en Pere, compte amb en Bruno Valls, també coneixedor del món del teatre d´ombres. A la part artística uneixen un caracter social que els ha portat a col.laborar amb Pallassos sense Fronteres i a viatjar per Colombia, Kosovo, França, Suissa i especialment a Burkina Fasso, on varen rodar un documental. També han rodat un curtmetratge de 15 minuts, "El cementiri de les Marionetes". 

No deixeu de veure la seva pàgina web i el seu apassionant blog, on expliquen i il.lustren els seus viatges i vivències, www.marionetesnomades.org). 

"El tresor del pirata" es va estrenar a la novísima Sala Fènix (òn aquests dies està actuant el mestre titellaire Toni Rumbau, amb "A dues mans"), el 16 de març. En dues ocasions han actuat a l´ entranyable i únic teatre de titelles de Catalunya, La Puntual. Ara i sols aquest primer cap de setmana de juliol ho fan al Teatre Tantarantana, recent arribats d´una llarga gira per la Bretanya francesa, Galicia, Canàries, Cap Verd, Guadalupe i República Dominicana.

text : ferranbaile@gmail.com