El venedor de fum (Crònica d'una invenció)

informació obra



Autoria:
Joan Font, Piti Español
Direcció:
Piti Español, Joan Font
Intèrprets:
Joan Font
Sinopsi:

Repàs teatralitzat de la vida artística i personal de Joan Font, a propòsit dels 50 anys de Comediants. Un recorregut monologat que ens conduirà per un univers habitat per gegants, capgrossos, màscares, titelles, ombres xineses, fum, vaixells de paper, improvisacions, cerimònies, òperes, paraules i records. Joia, emoció, llàgrimes, rialles i moltes sorpreses en aquest periple artístic extraordinari que ens ajudarà a entendre la poètica d’aquesta companyia emblemàtica i a desxifrar la història sociocultural recent del nostre país.

Crítica: El venedor de fum (Crònica d'una invenció)

06/03/2024

Descobrint l´origen de la màgia d´un geni

per Ferran Baile

El venedor de fum, es un monòleg divertit, fascinant i virtuós, una master-class imprescindible pels amants del teatre, i en especial pels que no van tenir l´ocasió de viure en viu els espectacles de Comediants. Joan Font es un dels creadors escènics més importants a nivell mundial, fundador i director de Comediants, la companyia que va revolucionar el concepte de l´espectacle teatral arreu del món i van actuar als 5 continents. 

Joan Font i Pujol (Olesa de Montserrat, 1949), repassa la seva vida i com va des de molt jovenet sentir cuquet del teatre. Va néixer en el sí d´una família apassionada pel teatre i els titelles, que participava en totes les manifestacions festives del poble (Pastorets, La Passió, el Corpus, la processó, els castellers, les passejades de gegants i capgrossos.. ). Des de petit ja apuntava maneres i desenvolupava una creativitat excepcional i això va fer que se li comencessin a obrir portes i possibilitats d´aprendre i de treballar.

Mascares, cap-grossos, titelles, ombres xineses, objectes, vestits i estris variats apareixen al llarg de la narració, sorgits d´unes màgiques maletes i un senyorial penja-robes.

Amb l´ajut d´audiovisuals projectats a la pantalla al fons, anem seguint la seva trajectòria vital. La seva arribada a Barcelona, els seus primer passos fent de tot als escenaris (netejant, ordenant, posant les llums, el so..), la seva anada amb beca a País per estudiar a l´Escola LeCoq, els primers espectacles de Comediants Non Plus Plis i Catacroc, les gires, la primera casa a Canet de Mar, el Sol Solet, primeres sortides internacionals, la consagració a Venezia amb Dimonis, els primers llibres, les primeres pel·lícules, temporada a América, el devastador incendi del seu Centre de Creació La Vinya, l´immediata solidaritat de tots els artistes-les institucions-i la gent, el renaixement de La Vinya, els Jocs Olímpics de Barcelona-92, la Expo-92 de Sevilla, viatjant pels cinc continents, obrint-se al teatre de text, l´òpera, l´exposició del 40 anys, el llibre dels 50 anys.

La dramatúrgia ha estat feta a quatre mans pel mateix Joan Font i el reconegut guionista de televisió, Pitu Español, que va ser l´autor del llibre Joan Font, la descoberta d´un nou llenguatge. La direcció tècnica esta a cura de Joan Raga i el disseny d´il.luminació de Verónica Salatino.

El final de l´espectacle es d´una gran bellesa (no el desvetllarem). Antonio Machado va deixar escrits aquests versos, “Y cuando llegue el día del último viaje, y esté a partir la nave que nunca a de tornar, me encontrareis a bordo, ligero de equipaje, casi desnudo, como los hijos de la mar”. En Raimon canta, “Som una llum que s´apaga, som una llum que no es llum... de la terra venim, a la terra anirem, en la terra vivim, en la terra serem, som..som..som, el gran fum de la terra

 

Per a una millor comprensió d´algunes de les persones i fets que es citen a l´obra

Josep Anton Codina (Barcelona, 1932-1921), director, professor i gestor cultural, un dels grans pioners i promotors de la cultura teatral a Barcelona. Amb la reconeguda escriptora i dramaturga Maria Aurèlia Capmany (1918-1991), va formar la companyia Ca Barret, i van ser els impulsors entre d´altres projectes de les històriques representacions a la Cova del Drac.

Quimet Pla (Olesa de Montserrat, 1950), va ser company d´infància i joventut d´en Joan Font, membre fundador i un dels pilars de la companyia Comediants. Actor i director amb llarg recorregut i fundador de la Companyia Tot Terreny. Actualment està representant Travy, espectacle imprescindible per a qualsevol amant del teatre, en el que es reuneixen dues generacions de la família Pla (ell, la seva companya Nuria Solina i els fills Oriol Pla i Diana Pla).

Imma Colomer (Barcelona, 1946) i Anna Lizarán (Esparraguera 1944-Barcelona, 2013), dues de les millors actrius del teatre a Catalunya, co-fundadores de Comediants en els seus primers inicis i del Teatre Lliure.

Hermann Bonnin (1935-2020), professor, director i actor de teatre. Va dirigir i va renovar l´Institut del Teatre de Barcelona i el va projectar cara al futur. Va dirigir el Centre Dramàtic de la Generalitat ambseu al Teatre Romea (1971-1981). El 1997, conjuntament amb el destacat il.lusionista Hausson va crear L´Espai escènic Brossa, posteriorment La Seca-Brossa. Es el pare de l´actriu Nausica Bonnin.

Maurizio Scaparro (1932-1923), destacat director de teatre i cinema italià, periodista i dramaturg. Com a director de la Biennale de Venezia, el festival més artístic més important de Europa, va invitar a Comediants el 1981 i va posar la ciutat a la seva disposició, que van estrenar Dimonis.

Restarurant Can Lluis, situat al carrer de la Cera cantonada Reina Amàlia, va nàixer el 1929, hi ha estat dirigit per tres generacions. Els darrers, Ferran Rodríguez (artífex també del Llantiol) i Júlia Ferrer. Exquisit menjar casolà i ambient familiar, lloc entranyable, freqüentat per escriptors, artistes, actors, actrius, cantants, esportistes i visitants il·lustres de la ciutat. Bressol de la rumba catalana. El maig del 2021, va haver de tancar definitivament, víctima de l´especulació immobiliària.  

Olimpiada Barcelona-92, els Comediants van ser els encarregats de fer el comiat, la gran cerimònia de clausura. Al Museu Olímpic es pot visionar i comprar els DVDs.


Els Comediants de Cine

Karnabal (1982) i Somni d´un carrer (1981), son la incursió cinematogràfica del grup. Karnabal es un llargmetratge dirigit per Carles Mira, que va obtenir el Premi de Cinematografia de la Generalitat. Somni d´un carrer, es un migmetratge dirigit per Joan Martí i co-produit per Comediants, rodat a Canet i Tàrrega. Va aconseguir el Premi Ciutat de Barcelona-82 i va ser seleccionat per per ser projectat dins de la Setmana de Cinema Espanyol a New York. Es pot veure en DVD, al Museu d´Arts Escèniques de l´Institut del Teatre (MAE). Comediants, amb el sol a la maleta (2012), documental sobre la vida i obra de Comediants, dirigit per Elisenda Dalmau&Hector Muniente, es pot aconseguir en DVD.

Llibres publicats

Sol Solet (1982), El llibre del Día i la Nit (2002) i Històries d´una Història: Comediants 50 anys (2022). 

Els Comediants a la televisió

Van col·laborar en les primeres emissions del programa Terra d´escudella (1976-9 capítols) i la sèrie Te Veo de Noche (sèrie de televisió de 13 capítols-1990).

Components principals de Comediants a la etapa més brillant del grup

Paca Sola (co-fundadora), Quimet Pla, Jaume Bernadet i Rita Quan “Jin Hua” (directors artístics), Jordi Bulbena (actor i creador gràfic, responsable del look artístic de la companyia), Àngels Julián, Matilde Muñiz, Montse Català, Carles Elmua, Quim Mas, Anna Lingua, Ton Girona, Ramón Calduch fill, Andreu Sánchez, Anna Muñoz i Julio Martín (especialista pirotècnic). En etapes posteriors Joan Montanyés-Monti i Joan Segura-Egos Teatre i Oriol Boixader, entre molts altres

 

Per més informació :

www.comediants.com

 

text : ferranbaile@gmail.com