Embrions #10: Plantar

informació obraDirecció:
Andrea Paz
Intèrprets:
Andrea Paz
Sinopsi:

Plantar és un passeig, una manera orgànica d’acostar-nos als espais naturals dins de la ciutat.

Una intervenció col·lectiva, performativa, sonora, nòmada i minimalista en el quotidià que busca valorar la interdependència en la qual habitem.

Indagant al llarg d’un recorregut en les múltiples maneres de crear comunitat a través de ritualitats col·lectives.

Crítica: Embrions #10: Plantar

21/10/2023

Aromes de l'empatia

per Jordi Bordes

Andrea Paz (dramaturga d'urGENT estimar) fa un altre pas cap a l'acció contemplativa. El públic recull plantes aromàtiques i les porta a passejar pel barri. Alina Stockinger (d'Eléctrico 28: The frame) acompanya el públic i permet que la planta pugui veure des del sot d'un escorsell a la vida que hi ha dins d'una cafeteria on s'estan fent una selfie un grup d'amiques.

Paz apareix més tard. Després que el públic hagi creuat el parc del Centre de Poblenou, de Jean Nouvel i hagi comprovat com és impossible trobar-se amb la gent de les oficines del carrer Marroc, 33 (el mateix que el de Kenòpsia). En un silenci i en grup conformen una inquietant manifestació particular. La trobada amb l'artista es fa en un altre descampat en què una gran circimferència limita l'espai d'acció. Nigú gosa travessar-lo; tothom s'hi apropa pel perímetre extern. En aquesta acció l'únic ue es plantarà és el cartell del títol. Perquè Andrea Paz insinua que regalar la planta és una altra manera que arreli, en espais ínitms innacessibles per a la manifestació pacífica i naturista. "Regalar també és una forma de plantar", declama només una vegada. El somriure còmplice arriba per aturar un vianant i obsequiar-li. Els regals sense cap compensació generen desconfiança. Però una planta, i que sigui una acció col3l3ctiva, elimina les mirades esquives.

Marga Socias, artista habitual també de Fira tàrrega, en un espectacle similar adreçat a tot tipus de públic (Si fóssim fors) repatia llavors com si fos d'estraperlo, amb la condició que cada voluntari el plantés en un espai públic veí de casa perquè pogues cuidar-la i regar-la. confiar en què la llavor creixerà i que alegrarà un racó del carrer.