Si fóssim flors

Nous formats | Familiar

informació obraAutoria:
Marga Socias
Sinopsi:

Primer van ser arbres, després van ser cartró, i aleshores un encanteri les va convertir en flors. I aquestes flors creixen dins un jardí curiós. Passegeu-vos per aquest jardí de les delícies, les flors us faran propostes juganeres i els somnis dels jardiners us sorprendran!

Si fóssim flors és una instal·lació que ens interroga sobre què passaria si fóssim flors, sobre els llocs que habitem, sobre l'extinció i l'esperança... Una instal·lació sostenible (els elements escenogràfics estan fets amb material reciclat i d'aprofitament) i inspirada en El Jardí Curiós de Peter Brown, El Jardí de les Delícies de Hieronymus Bosch i les incomptables hores de guerrillers de jardí que han viscut els seus creadors.

 

Marga Socias és una creadora inquieta i versàtil. Actua, escriu i idea espectacles. Treballa en espectacles propis i també amb altres companyies. Ha col·laborat amb Carte Blanche, Hello!Earth i Art of Listening a Dinamarca, TVAZZ a les Illes Faroe, Lis Lab a Itàlia i Theatre A l’Envers a França. Durant uns quants anys va formar part del grup estable de la companyia Teatro de los Sentidos. Els seus projectes creatius juguen amb l’imprevist, la curiositat, les connexions iròniques, la confusió entre ficció i realitat, i la riquesa que aquesta confusió pot oferir. Es mou entre el teatre experimental, la narrativa oral, la instal·lació i el xamanisme ancestral. Les seves peces ens aboquen a una experiència del seu univers particular.


Crítica: Si fóssim flors

18/04/2023

L'inoportuna i desitjada pluja

per Jordi Bordes

Al rostre de Marga Socias li queda molt bé el barret de palla, el devantal de jardinera i les botes altes de pluja. A la mentalitat de l'artista que imagina móns paral·lels màgics del món quotidià (Corner Travel agencyBiblioteca de la curiositat infinita). una papallona l'ha fet veure l'univers del jardí. Entre plantes (artificioses, fetes amb retalls de cartró i fusta i molta sensibilitat) convoca, de nou els sentits. Per això s'invoquen les olors, els sons, els colors i el joc. L'obra ja es va poder veure al Grec en família 2022, als jardins del Grec l'estiu passat. Ara, s'ha completat alguna estació més per abarcar tots els sentits possibles. la jardinera convida a què els participants es transformi en flor o persones i es traslladin per l'espai a partir d'unes preguntes (que recorden al DIWO de Roger Bernat) innocent. Podria ser un bon joc, si respondre a aquestes preguntes es validés en una valoració que identifiqués el comportament de cadascú amb un tipus de planta, tot una invitació al coneixement de la botànica.

Divendres, a Olot, va partir una inoportuna, però celebrada pluja. Va ser suficient com per aturar-ho tot i guardar els prototips reciclats. Com les flors exuberants necessiten l'aigua per garantir el cicle de la planta tot i que el xàfec pugui afectar la brillantor dels seus pètals.