Grec en família

informació obraSinopsi:

Música, tallers, animació... I tot, pensat per als més petits i petites de la casa. Voleu viure un Grec de talla menuda ple de propostes que fascinaran els nens i nenes i els adults que els acompanyin? Us esperen a Montjuïc.

El Teatre Grec, i especialment el roserar Amargós, que és el nom amb el qual es coneixen els jardins que envolten aquest recinte teatral, torna a ser un any més escenari d'una proposta festiva que està pensada per introduir els nens i nenes en el món apassionant de les arts vives mitjançant un seguit de concerts i activitats.

Concerts:

18.30 h: Quimi Portet

Los Burros, Los Rápidos, El Último de la Fila i, en els últims anys, una carrera brillant en solitari dedicada a convertir el rock'n'roll en vehicle de missatges intel·ligents i en ironia feta literatura. Veniu a escoltar en Quimi Portet en un concert pensat per a espectadors i espectadores petits i grans.

20 h: Joan Miquel Oliver

El pop es fa màgia en la veu i les cançons d'aquest músic de Sóller. No ha deixat d'avançar i evolucionar en el món de la música, però sempre té un peu en aquell pop amb un toc naïf que encaixa perfectament amb el públic familiar. 

Activitats:

Espai Munta Titelles

Us voleu convertir en mestres titellaires i construir un titella? Ho podreu fer en una instal·lació plena de peces, ales, caps, cossos i potes. Uniu-los i podreu crear un personatge de ficció fet de manera totalment artesanal. A càrrec de Galiot Teatre.

Contes a dos metres

En sintonia amb els temps de pandèmia que hem viscut, aquesta activitat s'entesta a mantenir la distància de seguretat i, així i tot, explicar-vos contes a cau d'orella. Com s'ho faran aquests narradors i narradores? Veniu-ho a veure. A càrrec d'elPetit i Flic.

Pàgines que sonen

Com sona un llibre? Us ho ensenya el músic Gerard Valverde, que ha posat so a cinc llibres seleccionats pel festival Flic. Poseu-vos els auriculars i... a llegir! A càrrec de Tantàgora.

Colorete colorado

Històries intergeneracionals i inclusives que estimulen la tolerància i l'empatia. Ens les explica Personaje Personaje, un activista, travesti i psicòleg clínic infantil barceloní nascut a l'Equador. Amb les seves propostes artístiques, defensa els drets de les persones i la inclusivitat.

Focus de curiositats

Un seguit d'instal·lacions repartides pels jardins centrals del roserar Amargós estimularan la intel·ligència del públic i despertaran la seva curiositat. Veniu a escriure la primera pàgina d'un llibre impossible o a fer-li una pregunta a la ciutat... A càrrec de Marga Socias i Thomas Roper.

Processos de plantar

No deixeu que desapareguin els sons en extinció que recupera per a vosaltres l'artista Andrea Paz, una creadora resident a la Nau Ivanow. Ella els rescata i els comparteix amb vosaltres durant una instal·lació performativa nòmada i minimalista.

Crítica: Grec en família

19/07/2022

Predisposar-se a la sorpresa

per Jordi Bordes

El Grec en família d'aquest any ha insistit amb la música dels Petits camaleons, la invitació a la lectura del Flic i les propostes escèniques d'El més petit de tots. És una proposta que busca l'ombra (sobretot, en plena onada de calor) però que dedica una tarda a la canalla, quan habiualment els jardins només atenen la cultura a partir del capvespre. No hi va ajudar que el primer concert d'Eufòria, al Palau Sant Jordi coincidís de data (i que una audiència extremadament petita volgués assistir-hi). Tot i així, l 'ambient del Grec a la tarda és tranquil. Fins que arriba la sorpresa.

Dissabte la canalla es podia distreure amb el taller de titelles de Galiot Teatre. Aquesta companyia, que fa uns anys, van construir una instal·lació que permetia que les famílies s'autogesionessin per construir titelles de mides i formats ben diversos, ara ho han transformat en un espai amb dos talleristes que ajuden a completar-los. Calma, experimentació i la petita satsfació de la selfie final. Relaxat és la gandula amb música minimalista i llibres d'il"lustracions de Katsumi Komagata. Un descans, un instant d'ombra als porxos abans d'arribar a la gran esplanada del jardí. Un viatge interior semblant al d'Andrea Paz que anava espigolants espectadrs i penjant-los a les branques de l'arbre veí de la fon àrab d'entrada. No li ajudava massa el reclam del photocall del Grec amb qui es compartia visual.

La proposta era més receptiva si s'afegien, sense cues, al Contes a 2 metres. Una experiència tant senzilla com eficaç que, com ja s'ha vist en temps de pandèmia, està pensada per a què l'espectador segueixi somiant a l'altra banda del tub, davant de qualsevol adversitat. O si jugaven a convertir-se en flor i voltar pel jardí de Marga Socias (diumenge feia una versió un punt canalla del Corner Travel agency al Molinex), en la que s'imagina, s'explora, s'olora i es trenca la convencionalitat. Des d'aquesta setmana, la ciutat anirà omplint-se de llavors escampades pels parterres de la ciutat, fruit d'una operació lúdica, amb aire de revolució subversiva silenciosa ("La ciutat és un jardí"). Una mena de cant a la natura, malgrat tot, que invita a fer petites confessions al mirall. La instal·lació, amb dos jardiners voltant per les parades (construïdes amb material reciclat d'una fàbrica abandonada), recorda prou a la Biblioteca de la curiositat infinita.

Punt i a part mereix Personaje personaje. Sens dubte, la sorpresa d'aquesta vetllada. Una relectura de la vida amb ulleres transvestides, que trenca el tòpic de la sexualitat binària i que corregia, un cop i un altre (a la porta del lavabo o als avisos de megafonia convidant a "senyors i senyores" al proper concert). En un racó del Grec (al costat de la terrassa del Restaurant) feia veritables trobades de descobriment del gènere amb l'atenció i curiositat de canalla i també pares. Aire fresc, i que trenca convencions amb un joc de metàfores afinat i una veritat, un punt dolorosa ("els travestis tenim el poder de fer-nos invisibles si percebem que hi ha un perill, però això no s'hauria de produir mai", comentava). Els espectacles familiars fan saltar la banca quan aconsegueixen que els acompanyants adults de la canalla se senti interpel·lada directament per una situació o personatge. Com les ulleres liles del feminisme (que està reconstruint rols en la dramatúrga, amb treballs com el de Nus Cooperativa, per exemple), aquest teatre també obliga a revisar i a aprendre, en una inesperada tarda d'esbarjo. Aquest descobrir no és carregós, si no que allibera i escampa percepcions caducades.