Gala Alapista

informació obraCompanyia:
Javier Ariza
Sinopsi:

En aquesta edició hem recuperat la gala ALAPISTA!, que es repetirà cinc vegades durant la setmana i que per primera vegada serà dirigida i conduïda per una pallassa, Jimena Cavalletti, amb la música en directe dels sevillans Lapso Produccions.

Un espectacle amb la participació d’artistes vinguts d’arreu: Nezda- mes et Nezsieurs –França–, Claret Clown (que presenta una versió molt personal del famós número de Charlie Rivel, dirigit pel també actor i pallasso Jordi Martínez) –Catalunya–, Fanny Giraud –França–, Gro-mic –Bèlgica–, Die Maiers –Alemanya–, Joe de Paul –Canadà–, Tim Tyler –Austràlia.

No us ho perdeu, amics! Us hi esperem amb els braços oberts i un somriure d’orella a orella!


Crítica: Gala Alapista

20/10/2018

Molt bones confitures en una safata de pots petits

per Jordi Bordes

El director artístic del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà Memorial Charlie Rivel, Jordi Juanet (conegut pel seu nom artístic, Boni), ha cosit un grapart de bons números de clown pr a la gala Alapista. Hi ha tot tipus d'humor i alterna amb una actuació musical molt dinàmica i una presentació desenfadadíssima a càrrec de Jimena Cavalletti (Mecha). L'encert és que,amb una sola gala, es poden degustar diferents confitures. Cap arriba a cansar perquè són petits tastets, números molt treballats que, si agraden donen l'opció a poder veure'l desenvolupat en altres espectacles (artistes com Joe i Tim presentaven un espectacle posterior a la gala solidària de dimecres!). 

fem un breu repàs, número a número:

La Mecha i el trio de Lapso Producciones van conrear molta empatia com a presentadora i banda. A la capacitat d'orquestrar per a bateria amb acordió , vent i percussió dels Lapso. Cadascú, fins i tot, van entrar una falca d'algun dels seus espectacles per poder calibrar que és possible la música i l'humor. Evidentment. Els mossos de pista (sempre en el paper d'antiherois :d'aparentar ser molt poc eficaços en la preparació del següent número, un joc clàssic que sempre triomfa)  de la Cie Nezdames et Nezsieurs juguen, a l'humor de la patacada. Dels accidents beneits amb una acció dalt d'una escala que, per moments, semblava que podia ser una clatellada de veritat. Hi ha broma però també un arriscat desequilibri, que el busquen i que l'han de corregir a escena.

Fanny Giraud és segurament el número de clown més punky (al costat de Mecha, és clar). Que només vol festa, que va passada de tot i que s'amaga confetti, micròfons i el que faci falta a l'escot del seu vestit. Traspassa la festa amb els seus ulls  magnètics i com sortits de mare. Com el seu personatge, ben excèntric. Diverteix i ha de procurar que la incitació al públic a què trenqui amb les formes no la superi a ella mateixa

Gromic presenta la peça mes surrealista. Simple, senzilla (el joc d'una perxa i una imatge impossible d'un cap que es desentra del cos, a través d el'obertura de la jaqueta. Un moviment beneit però que dóna una estranyesa molt divertida. és només un exemple,.s'intueix que té un món molt personal, còmic,suggerent.

Die Maiers és una parella insòlita dalt d'un trapezi. que, aparentment, es cuiden i procuren protegir-se (no ensenyar la roba interior) però que,al final, demostren ser uns notables trapezistes que fan molt fàcil exercicis de notable risc (sense arribar a fer mortals però sí deixar-se anar al buit i agafar-se). no hi ha la por a la caiguda perquè ells li treuen el risc que té. Es mantene amb uns personatges melancòlics, amb un vestuari de fa dècades. entranyables.

Tim Tyler juga amb la morfologia leptosomàgica del seu cos. És llarg i prim. Amb una cara amb molta potència juga a fer de clown acròbata amb un exercici tant divertit com insòlit: fer malabarisme de boles amb la boca. Deixa la gent boacbadada quan va traient (aparentment) boles de la boca per guardar-se-les a les butxaques de la jaqueta. Amb pantalons curs i estrets incideix més en el seu cos desproporcionat que aporta una divertida caricatura., Com si Ibáñez s'hagués insìrat amb ell per dibuixar en Mortadelo de la T.I.A. Aquest no és un fregolista però sí un malabarista de les boles. 

Per últim, Joe de Paul. Altra cop juga amb el cos. Però des d'un lloc ben oposat: perquè ell és molt baixet i , més aviat rodanxó. Amb le sombres i caixes de cartró representa una terrible pel·lícula de por.King Kong. abans, ell, s'haurà despullat,i convertit en un King Kong que s'enamora d'una dissortada model. Traça una historia coneguda i el públic adult només l'ha de reconèixer. Els méspetits, que no coneixen el Blanc i Negre els hi comença ensenyant que aquell aparell analógic és un projector de cinema domèstic. espectacular i divertit. I un punt inquietant, també.