Incisions (tríptic)

informació obra



Dramatúrgia:
Véronique Petit
Il·luminació:
Daniel Lévy
Vestuari:
Sophie Hampe
So:
Thomas Fernier , Pierre Boscheron
Intèrprets:
Sandrine Maisonneuve, Julien Lacroix, Sébastien Laurent, Véronique Petit, Alvaro Morell, Christian Ubl, Sandrine%20Maisonneuve
Producció:
Grec 2015 Festival de Barcelona
Companyia:
Cie Adrien M / Claire B
Sinopsi:


Tomeo Vergés aplega en un tríptic els seus estudis sobre la repetició i la descomposició del moviment. S'inspira en la seva història familiar, concretament en una àvia que va viure un estrany ménage à trois després del retorn tardà del seu primer marit acabada la guerra, però també en els films del cineasta Martin Arnold, que fa pel·lícules a partir de seqüències recuperades. Del vodevil experimental al somni recurrent, totes tres peces s'interroguen sobre els mecanismes del nostre insconscient.

"Anatomia pública": Què s'amaga sota la superfície aparent dels nostres actes? Com un escalpel que obre la carn i deixa al descobert les vísceres, la desconstrucció i la descomposició del moviment del cos revelen els estrats i les capes que componen les nostres accions. A partir d'elements autobiogràfics i inspirat en els films de Martin Arnold, fets de sobresalts, convulsions i curtcircuits, Anatomia pública és un treball sobre la descomposició del gest. Peça de rellotgeria i conte histèric, l'espectacle s'interroga sobre els mecanismes que operen sobre el nostre inconscient. Un vodevil experimental on es combinen les rareses, l'humor i la crueltat.

"Troubles du rythme": Una peça inspirada en una escena domèstica que es va repetint aplicant-li  procediments cinematogràfics: ralentí, acceleració, marxa enrere, dessincronització... Els canvis de velocitat i ritme ens permetran veure allò que habitualment se'ns escapa mentre l'escena es converteix en burlesca, dramàtica o fantàstica.


"Syndrome amnésique avec fabulations": La darrera peça del tríptic s'interessa per la repetició. En una escena que constantment torna a començar un cop i un altre, quatre homes inventen una multiplicitat de duets, canvis de rols i desdoblaments de personatges per parlar-nos sobre l'inconscient. Un somni recurrent la interpretació del qual ens submergeix en els misteris del món oníric.

Calendari de les funcions:

8 de juliol: "Anatomia pública" (19 h) i "Syndrome amnésique avec fabulations" (20.30 h)

9 de juliol: "Troubles du rythme" (19 h) i "Syndrome amnésique avec fabulations" (20.30 h)

10 de juliol: "Syndrome amnésique avec fabulations" (20.30 h)

Crítica: Incisions (tríptic)

11/07/2015

Un Sanchis Sinisterra només en clau de moviment

per Jordi Bordes

El dramaturg i director Jose Sanchis Sinisterra és el creador del sistema minimalista repetitiu. Un moviment té diferents significats segons quina sigui la rèplica que l'acompanyi. Si aquesta es va repetint de forma cíclica s'ensenya a l'espectador el camp de matisos. És una interpretació poc naturalista i es pot desenvolupar en peces amb humor (que deriva a un surrealisme del teatre de l'absurd) o a una profunditat estranya, si es decanta cap al drama. Ara, Tomeo Vergés ha indagat en un camp paral·lel al de Sanchis Sinisterra i el presenta en aquest tríptic d'"Incisions". A "Syndrome amnésique avec fabulations", quatre ballarins van encadenant accions, transformant-se el rol. Hi ha fisicalitat i sorpresa perquè els moviments, tot i que aparentment reiteratius, van integrant varietats a partir de la repetició. No és clara la relació que hi pot haver entre aquests quatre personatges però s'intueix una relació d'amor-odi entre tots ells. és una peça que, en ser  repetida com un "mantra", pot convidar a traslladar l'esperit més enllà del fet escènic. En realitat, cal concebre-ho com un exercici escènic, una recerca de significants en els plecs abstractes de la dansa.