Issue de Secours

informació obraIntèrprets:
Patrick Dordoigne, Claudette Walker, Françoise Loreau, Christiane Gras, Irène Palko, Guy Delamarche, Dominique Langlais
Direcció:
Doriane Moretus, Patrick Dordoigne
Sinopsi:

Al fil dels segles i dels darrers decennis, les fronteres entre la infància, l’adolescència, l’edat adulta i la vellesa no han parat de desplaçar-se. Amb una llarga trajectòria de 30 anys en el món de la dansa i les arts de carrer, Doriane Moretus i Patrick Dordoigne, ens ofereixen una trilogia d’espectacles que reflexionen sobre la infancia, la joventut i la vellesa. Un projecte que es va iniciar el 2012 amb Échappées Belles, que es demana què vol dir envellir i que va merèixer el 2013 el Prix SACD des Arts de la Rue. Amb Immortels (2016) aprofundeixen en aquesta exploració sobre la condició humana amb un díptic d’espectacles que es pregunten què vol dir ser jove, avui. Us presentem aquestes tres peces, per primer cop juntes, a FiraTàrrega 2018.
Què vol dir envellir? En l’espai d’un segle, l’esperança de vida s’ha allargat 30 anys. Però, més enllà dels marcadors biològics, què vol dir ser vell? Set actors entre 60 i 80 anys ens ofereixen una peça itinerant de teatre i dansa, de dimensió poètica, no narrativa i concebuda per al carrer, que posa en evidència la nostra percepció de la vellesa, les pors que vehicula i els tresors que amaga. Un fresc teatral i coreogràfic que juga i s’integra en el teixit urbà, amb les seves limitacions i els seus avantatges arquitectònics, els seus usos, els seus perills i el seu espai de visibilitat social, per posar el focus sobre l’envelliment.

Crítica: Issue de Secours

10/09/2018

La llibertat

per Núria Cañamares

Ara són 7 i surten de la Llar d’avis del Carme de Tàrrega juganerament desorientats caminant carrer amunt, carrer avall amb la seva safata amb el menjar. No és ben bé fins que hem fet tres quarts de volta a la Plaça del Carme que decideixen aturar-se “provisionalment” (i deixar de marejar la marabunta de gent que corre al seu darrere) per, novament, repetir la fórmula de l’èxit que hem vist en les dues primeres peces de la trilogia (‘Le Nid’ i ‘L’envol’).

Es presenten un a un, destaquen les seves habilitats, comparteixen records d’infantesa... i fan ressonar en veu alta les reflexions i consells de qui ja sap de què va la vida i convé escoltar per aprendre’n tot el que es pugui. “Tinc més temps i menys temps al mateix temps” diu un, “Abans pensava que els adults ho sabien tot, ara penso que els nens saben l’essencial” diu un altre, “Cada dia estic més vella, però cada dia em sento més jove”, diu una tercera. I també: “Cal gaudir!”

Així que, cansats de sentir-se tancats i fer sempre el mateix, dia rere dia, decideixen muntar unes barricades i fer la revolució de la vellesa. ‘Issue de secours’ (Sortida d’emergència) és la via que troben aquesta colla de persones grans per sobreviure feliçment els últims anys de la seva vida i, armats d’arguments, emprenen la fuga assaborint la llibertat. Finalment.

Dansen al vent. Parlen de cor. Els brillen els ulls. Són alegria. Passa un àngel a FiraTàrrega.

De llàgrima.