IT Dansa: D'Austràlia a l'Índia...

informació obraCoreografia:
Akram Khan
Companyia:
Baró d'Evel
Autoria:
Camille Decourtye
Sinopsi:

IT Dansa va néixer l'any 1998 amb la intenció de contribuir a la professionalització dels ballarins i ballarines que havien acabat els seus estudis de dansa a l’Institut del Teatre. Vint anys després, s'ha convertit en una companyia de prestigi que ha passat pel Grec Festival de Barcelona una dotzena de vegades. Ho torna a fer l’any en què commemora el vintè aniversari i, per celebrar l’efemèride, ha triat tres peces creades per uns coreògrafs que, en alguns casos, tenen molt a veure amb l'Àsia i l’àrea del Pacífic.

Una, ja es va veure al Grec 2007 i és una peça especialment energètica i emocionant que es basa en la cultura popular. És Naked Thoughts, de Rafael Bonachela, tot un mestre en l'experimentació que, des de l’any 2008, dirigeix la Sydney Dance Company, a Austràlia. Amb aquesta coreografia, Bonachela ens proposa un viatge pels sentiments protagonitzat per vuit ballarins i ballarines. Després, dues peces que la companyia estrena enguany. La primera és The Prom, una creació de la barcelonina Lorena Nogal interpretada sobre un collage musical dels anys vuitanta. La signa una artista que potser heu vist ballant amb La Veronal o, abans, amb Gelabert-Azzopardi o Lanònima Imperial, i fins i tot a IT Dansa, on ara torna com a creadora, aprofitant l’oportunitat que la companyia de l’Institut del Teatre ofereix a joves coreògrafs.

Finalment, IT Dansa estrena enguany una coreografia d'un referent  fonamental de la dansa contemporània europea amb les arrels enfonsades a l'Índia. Ens referim a Akram Khan que, a Kaash, ens presenta un espectacle de dansa pura, amb música de Nitin Sawhney basada en percussions de caràcter tribal. La coreògrafa i ballarina Lali Ayguadé, que ja ha ballat aquesta peça amb la companyia d'Akram Khan, transmet la seva experiència a la companyia en la posada en escena barcelonina.

Serà una nova mostra del talent d’una companyia que dirigeix la ballarina i coreògrafa Catherine Allard i que, en els seus vint anys de vida, s’ha creat un repertori que inclou coreografies de Jirí Kylián, Ohad Naharin, Rui Horta, Nacho Duato o Jacopo Godani, entre d'altres.


Crítica: IT Dansa: D'Austràlia a l'Índia...

30/07/2018

Aniversari feliç

per Montse Otzet

La companyia de l’Institut del Teatre celebra els seus 20 anys i ho fa presentant un programa que s’adapta a la mirada asiàtica que té com lema el Festival Grec d’aquest any.

Per aquest motiu, Catherine Allard, directora de la companyia de postgraduats, ha escollit tres coreografies que vinculen l’Àsia i l’àrea del Pacífic amb Catalunya. Per una banda, Naked Thoughts de Rafael Bonachela, nascut a La Garriga, Barcelona, si bé des de fa deu anys director de la Sydney Dance Company a Austràlia; per altra banda, Kaash d’Akram Khan, peça  inspirada en la dansa kathak de l’Índia i The Prom, obra de Lorena Nogal que ens vincula amb Barcelona pel fet de ser la ciutat on ha nascut la coreògrafa que, a més d’haver ballat amb  IT dansa, ha estat membre de Gelabert Azzopardi  i és ballarina de La Veronal, ambdues companyies amb seu a la ciutat comtal.

La companyia IT Dansa no ofereix tan sols als estudiants de postgrau la possibilitat d’iniciar-se en el món professional, trànsit que els fa créixer personalment i professionalment,  sinó que també els dona l’oportunitat de treballar amb reconeguts coreògrafs de diferents estils. I això és el que resulta interessant del programa ofert per celebrar l’efemèride: veure uns joves ballarins posar els anys d’aprenentatge i el seu entusiasme a la defensa d’unes obres gens fàcils d’executar.

Naked Thoughts és l’única  peça que ja pertanyia al repertori de la companyia i està inspirada en les ciberpoesies de l’artista Ainize Txopitea. Quatre parelles de ballarins formen part d’un món on les ombres i la foscor agafa terreny a la llum. Els vuit intèrprets són captats per una lluminositat geomètrica, autoria de Paco Azorín, alhora que els seus moviments s’intercalen amb les paraules de la poeta basca el segell de la qual és posar la tecnologia al servei de denúncies socials.

Lali Ayguadé, ballarina i coreògrafa nascuda a Barcelona, i Nicola Monaco, ballarí italià, han estat els responsables d’ensenyar Kaash als ballarins d’IT Dansa pel fet que ells dos l’han interpretat amb la companyia d’Akram Khan. Ayguadé i Monaco han transmès als joves ballarins la qualitat d’una obra la dificultat de la qual radica en l’execució repetitiva i ràpida d’uns moviments  inspirats endansa kathak del nord de l’Índia, amb tot el que això comporta de ritmes i d’uns moviments que aconsegueixen la seva millor bellesa quan són interpretats en grup.

La coreografia de Lorena Nogal, The Prom, de caràcter surrealista, és l’obra més teatral del programa en el sentit que mostra uns personatges amb funcions i personalitats. El muntatge, que es desenvolupa als acords d’un collage a base de músiques dels anys vuitanta, ofereix escenes i sorolls absurds, fets que construeixen un ambient  ric en imaginació on tot és possible i res és inimaginable.