IT Dansa: D'Austràlia a l'Índia...

informació obraCoreografia:
Akram Khan
Companyia:
Baró d'Evel
Autoria:
Camille Decourtye
Sinopsi:

IT Dansa va néixer l'any 1998 amb la intenció de contribuir a la professionalització dels ballarins i ballarines que havien acabat els seus estudis de dansa a l’Institut del Teatre. Vint anys després, s'ha convertit en una companyia de prestigi que ha passat pel Grec Festival de Barcelona una dotzena de vegades. Ho torna a fer l’any en què commemora el vintè aniversari i, per celebrar l’efemèride, ha triat tres peces creades per uns coreògrafs que, en alguns casos, tenen molt a veure amb l'Àsia i l’àrea del Pacífic.

Una, ja es va veure al Grec 2007 i és una peça especialment energètica i emocionant que es basa en la cultura popular. És Naked Thoughts, de Rafael Bonachela, tot un mestre en l'experimentació que, des de l’any 2008, dirigeix la Sydney Dance Company, a Austràlia. Amb aquesta coreografia, Bonachela ens proposa un viatge pels sentiments protagonitzat per vuit ballarins i ballarines. Després, dues peces que la companyia estrena enguany. La primera és The Prom, una creació de la barcelonina Lorena Nogal interpretada sobre un collage musical dels anys vuitanta. La signa una artista que potser heu vist ballant amb La Veronal o, abans, amb Gelabert-Azzopardi o Lanònima Imperial, i fins i tot a IT Dansa, on ara torna com a creadora, aprofitant l’oportunitat que la companyia de l’Institut del Teatre ofereix a joves coreògrafs.

Finalment, IT Dansa estrena enguany una coreografia d'un referent  fonamental de la dansa contemporània europea amb les arrels enfonsades a l'Índia. Ens referim a Akram Khan que, a Kaash, ens presenta un espectacle de dansa pura, amb música de Nitin Sawhney basada en percussions de caràcter tribal. La coreògrafa i ballarina Lali Ayguadé, que ja ha ballat aquesta peça amb la companyia d'Akram Khan, transmet la seva experiència a la companyia en la posada en escena barcelonina.

Serà una nova mostra del talent d’una companyia que dirigeix la ballarina i coreògrafa Catherine Allard i que, en els seus vint anys de vida, s’ha creat un repertori que inclou coreografies de Jirí Kylián, Ohad Naharin, Rui Horta, Nacho Duato o Jacopo Godani, entre d'altres.


Crítica: IT Dansa: D'Austràlia a l'Índia...

01/08/2018

Un aniversari i molt de futur

per Jordi Bordes

IT Dansa és un projecte que de la utopia ha passat a la realitat. és una magnífica plataforma de llençament per a joves ballarins i, alhora, és una companyia que permet interessar els nous espectadors (i els de sempre) amb coreografes ben variades. Des de la seva proposta, es poden veure noms consagrats com Akram Khan, amb altres que porten una dècada consolidant la seva progressió (Rafael Bonachela) o que tot just s'arrenquen amb l'exercici de coreografia pels altres (Lorena Nogal).

 És un programa, doncs, ben variat, que es posen a prova diferents qualitats i quantitats de moviment. Des de la teatralitat i magnetisme de Lorena Nogal (amb el que podria ser la versió pessimista de Grease) al moviment energètic i un punt acrobàtic de Bonachela. Khan signa un fragment de la seva peça en la que es pot veure el gust pels moviments de les mans (ho vam poder veure a Xenos recentment, però també amb Sharana Shivalingappa a Impro-Sharana). IT Dansa celebra 20 anys i demostren la seva capacitat d'anar traspassant coreografies, de promoció a promoció (els ballarins només poden estar dues temporades en aquest acompanyia), i també d'anar ensenyant cap a on va la dansa, quins són els punts més extrems. Amb aquest mostrari interpretat amb una força i unes ganes que arrosseguen, s'ofereix al públic un tastet agradable, intens, que permet conèixer i delectar-se. 

Que siguin per 20 anys més, IT Dansa!