Jojo

Teatre | Familiar

informació obraSinopsi:

Liderada pel pintor i dibuixant Borja González, aquesta companyia de Mataró fa servir dibuixos sobre sorra projectats en una pantalla per explicar unes històries emocionants amb música en directe. Ara recorren a la poesia visual per llançar un missatge ecologista sobre la desaparició dels orangutans i d´altres grans simis. Veureu uns paisatges fabulosos habitats per uns éssers gairebé humans creats només amb sorra i molt de talent.


Crítica: Jojo

08/03/2023

Art amb sorra, música i titelles

per Ferran Baile

Música, sorra i titelles

El darrer espectacle de la singular Companyia Ytuquepintas segueix les passes d´un orangutan, Jojo, que va ser apartat del seu hàbitat natural i va viure en captiveri molts anys fins que se´l va poder rescatar i va ser l´inici del projecte International Animal Rescue.

Borja González ens va explicant l’historia mitjançant il·lustracions en sorra sobre una taula de vidre que una càmera zenital permet projectar sobre una pantalla de 3x5 metres. Acompanya en tot moment l´acció el músic-compositor Roc Sala al piano, present a l´altre part de l´escenari. L’orangutan que apareix a l´inici i en moments puntual està representat per un titella gegant manipulat a la vista per Alberto Manilla. Destacar també el disseny de llum de Quim Aragó i el de so de Ton Mentruit,

L´espectacle, sense paraules, es d´una gran bellesa, poesia visual amb un clar missatge ecològic i en defensa dels animals que estan en via d´extinció, com l’orangutan protagonista del muntatge.

L´Art efímer.

Borja González va néixer a Arnedo (La Rioja), fa unes quatre dècades. Interessat pel món del circ va venir a estudiar a Barcelona. Un día es va quedar fascinat veient a un artista plàstic japonès que treballava amb sorra i es va iniciar en aquest art efímer, que ha anat evolucionant portant a l´escenari  fins a ser pioner a nivell europeu.

El 2010 va crear la Companyia Ytuquepintas, unint diverses disciplines com l´art efímer amb sorra, la pintura ràpida, el circ, la música i els titelles. Des dels inicis va comptar amb el músic i compositor Roc Sala. El primer espectacle estava protagonitzat per un nen fascinat pel circ, Somnis de sorra. El segon, Els avis-Los abuelos, seguia la vida de dues persones des del seu naixement. Sueños del Mediterraneo, viatja per les cultures i la geografia que banya el nostra mar.

Des de la seva seu a Mataró ha viatjat per molt diversos llocs i festivals d´Espanya, França, Grècia, Portugal i Estats Units.

www.borjasandartist.com