Kafka i la nina viatgera

Teatre | Familiar

informació obraCompanyia:
Albena Teatre
Autoria:
Basat en la novel·la de Jordi Sierra i Fabra
Adaptació:
Guillem Jordi Graells
Intèrprets:
Pep Ricart, Nuria Herrero, Rut Quiles
Direcció:
Carles Alberola, Fernando Bernués
Escenografia:
Montse Amenós
Vestuari:
Montse Amenós
Il·luminació:
Xabier Lozano
Composició musical:
Rut Quiles
Producció:
Albena Teatre, INAEM, Eme2, Tanttaka Teatroa
Sinopsi:

Sí, ho heu llegit bé, un espectacle infantil basat en Kafka! Diuen que un any abans de la seva mort Franz Kafka va trobar una nena que plorava desconsolada perquè havia perdut la seva nina. Per calmar-la va explicar-li que la nina no s’havia perdut: havia marxat de viatge. Kafka es convertiria així, a ulls de la nena, en el divertit missatger de les cartes que la nina extraviada escrivia des dels seus múltiples viatges. Aquesta adaptació preciosa del conte amb què Jordi Sierra i Fabra va aconseguir el Premi Nacional de literatura infantil i juvenil compta, a més a més, amb una posada en escena d’imaginació desbordant, grans actors i música en directe. Us meravellarà.

* Espectacle recomanat per a nens de 7 a 12 anys.

Crítica: Kafka i la nina viatgera

19/10/2013

Una veritable meravella

per Josep Maria Viaplana

Vista a FETEN (Gijón) el febrer de 2012, en castellà.

Una obra directa al cor, tan blanca i ingènua, amb sentiments tan bonics, que m'ha arribat a arrencar alguna llagrimeta. El públic (i eren preadolescents!) ni respirava, davant la bonica història d'un vell escriptor intentant crear una il·lusió en una nena en aquella edat en què els somnis són encara possibles. El format de l'espectacle és gran, i omplia l'escenari del Teatro Jovellanos amb desenes de paraigües oberts. Però no ens enganyem, els tres protagonistes (la nena, Kafka i la seva esposa), podrien fer aquest mateix espectacle i provocar les mateixes emocions en un format mitjà, adaptant els tres espais principals (en realitat dos) on transcorre l'acció: el banc del parc i el gronxador del costat, i la casa de l'escriptor. Per gaudir sencerament del magnífic text: això em reforça en la meva insistència en que les companyies tinguin bons textos i bones històries, abans de pensar en posades en escena.
Llarga vida a aquest meravellós espectacle, sense grans efectes i molta teatralitat (el pas del temps, per exemple i algun petit truc de Kafka per treure's les cartes de la màniga, literalment).

Nota sobre l'autor i l'obra:

La obra Kafka y la muñeca viajera del escritor barcelonés Jordi Sierra i Fabra ha ganado el Premio Nacional de Literatura Infantil y Juvenil que cada año concede el Ministerio de Cultura de España. Esta novela está inspirada en un episodio real de la vida de Franz Kafka que lo llevó a convertirse en un “cartero de muñecas”.
En el último año de su vida, Kafka encontró en el parque Steglitz de Berlín a una niña que lloraba desconsoladamente. La niña contó a Kafka que había perdido a su muñeca, pero éste le explicó que su muñeca estaba en realidad de viaje y que a través de él, el cartero de las muñecas, podrían estar en contacto. Así, durante tres semanas, Kafka fue escribiendo y entregando cartas en nombre de la muñeca viajera a la pequeña.