La faula de la guineu

informació obraCompanyia:
Titiriteros de Binéfar
Dramatúrgia:
Paco Paricio
Direcció:
Paco Paricio
Intèrprets:
Paco Paricio (actor), Pilar Amorós (actor), Tania Magura (ninots), Nikolay Lazovsky (ninots)
Interpretació musical:
Selecció musical: Pilar Amorós
Il·luminació:
Marta Paricio, Eva Paricio
So:
Marta Paricio, Eva Paricio
Vestuari:
Mª José Márquez, Pilar Amorós
Sinopsi:

Les faules en què apareix una guineu astuta serveixen d’excusa per a plantejar la metàfora sobre la relació entre l’home i la natura i presentar-nos un muntatge ple de poesia, pedagogia i diversió que explica la historia d’un avi que viu als Pirineus i la seva relació amb una guineu que li roba les gallines.

Hi ha en l’espectacle una força tan gran en la recerca de la bellesa plàstica que, conjugada amb efectes sonors i música, el text perd importància, perquè, en definitiva, els qui parlen són la música i les imatges.

Espectacle de teatre i titellles recomanat a partir dels 3 anys

Crítica: La faula de la guineu

10/04/2014

EXCEL.LENTS TITIRITEROS DE BINEFAR

per Ferran Baile

Ocasió de nou de poder veure en acció a una de les millors companyies de titelles, l´històrica Los Titiriteros de Binéfar, companyia aragonesa ubicada a La Franja, que actúa indistintament en català i castellà. Aquest cap de setmana al Sant Andreu Teatre, amb La faula de la guineu (dies 12 i 13 d´abril) i els propers dies 19 i 20, amb L´home cigonya, al Centre Cultural del Born.

Dos muntatges emblemàtics, excel.lents, d´aquesta companyia. A La faula de la guineu, fan una reflexió sobre la relació de l´home i la natura, tot utilitzant les faules en les que apareix una guineu astuta. Els protagonistes són un avi que viu als Pirineus  i una guineu que li roba les gallines.  Poesia, pedagogia i diversió s´ajunten en aquest espectacle més que recomanable, escenificat amb actors, titelles i màscares, dins d´un format gran i amb una brillant escenografia. En escena el gran mestre, Paco Paricio, co-fundador-director i creador de la companyia, i la seva filla Eva Paricio. Un espectacle amb més de deu anys de recorregut, que ha participat en festivals arreu del món (Estats Units, Japó, diversos països europeus) i ha estat premiat a Txéquia, Hongria i Croàcia.

L´extraordinària tasca de Los Titiriteros de Binéfar es senzillament impagable. Més de trenta anys de fructífer treball que queda reflectit en més de trenta espectacles, set discos, tres llibres i aquesta meravella de La Casa de los Títeres que han construït a Abizanda (entre Barbastro i Ainsa, al Pirineu Aragonès). La recuperació del folklore popular aragonès, dels contes i titelles tradicionals i la seva posta al dia per fer-los arribar al públic contemporani és exemplar. A més Paco Paricio i Pilar Amorós son uns extraordinaris joglars, mestres titellaires i magnífics actors. Ofici i talent que ha heretat la seva filla, Eva Paricio. Entre els molts premis obtinguts a Espanya i a l´estranger, destaquem el Premio Nacional de la Infància y la Juventud-2009, i el recent premi al millor espectacle de titelles, Mari Castaña, a Feten-2014 (Feria Europea de Artes Escénicos para Niños y Niñas).

No deixeu de consultar la seva interessant pàgina web, www.lostitiriteros.com

Text : ferranbaile@gmail.com