A partir de Platònov d’Anton Txèhov.
Festa a casa d’Anna Petrovna. Entre els convidats hi ha Platònov, qui sobreviu desorientat entre els esculls d’una vida diferent a la qual hagués desitjat per a si mateix. Per escapar-se d’aquest neguit ironitza sobre tot i sobre tots, arrossegant als convidats a la imprudència. Aquesta versió contemporània del clàssic se centra en la dialèctica entre diversió i responsabilitat. Tenen dret els joves a divertir-se en un context de crisi? Se’ls pot culpar de passivitat per preocupar-se més del present de les seves vides que per un futur que arribarà sense avisar?
Espectacle presentat dins la programació oficial del Festival Fringe14 a Las Naves del Español – Matadero Madrid.
Segon espectacle de la jove companyia Ignífuga. Reescriptura de Platònov de Txèkhov a partir dels personatges joves de la peça per contraposar diversió i responsabilitat, hipocresia social i honestedat. Història explicada amb una nit de festa de molt d'alcohol, música i passió quan una colla es troba en una finca que els propietaris estan a punt de perdre perquè no poden pagar els deutes. Les pulsions amoroses dels personatges i les maneres diverses d'afrontar l'existència són els temes als voltant dels quals pivota l'obra.
El resultat és una posada en escena sense pretensions que destil·la autenticitat i un bon exercici de dramatúrgia, encara que pel meu gust haurien pogut aplicar més tisora a la part final. Però sobretot aquesta proposta cal tenir-la en compte per la clara direcció de Pau Masaló i la força de les interpretacions. Un treball de conjunt ben definit, en el qual destaquen Aleix Melé com el protagonista Platònov i de Júlia Rodón en el paper de l’amfitriona Anna Petrovna Voinítzeva.
La norma de l'extinció és un espectacle per a públic teatral curiós, però sobretot és una bona manera d'apropar les arts escèniques, en aquest cas un clàssic, a joves d'aquells que no trepitgen un teatre si no és excepcionalment. Aquí va doncs un repte per ells: anar-se'n de festa amb Txékhov i amb uns companys de generació que plantegen reflexions i sentiments que de ben segur reconeixeran com a propis.