La "petita" Moby Dick

informació obra



Direcció:
Eudald Ferré
Sinopsi:

Les balenes, per petites que siguin, són grans, molt grans i és difícil trobar-les a terra ferma. Però hi ha una força capaç de fer-les emergir del fons marí. La (petita) Moby Dick s’ha enamorat i ha emprès un misteriós viatge continental per buscar la persona que va deixar "la carta d’amor més bonica del món" dins una ampolla surant pel mar.

Crítica: La "petita" Moby Dick

15/06/2021

Impressionant instal·lació animada

per Josep Maria Viaplana

Vist el diumenge, 30 de maig a la Mostra d'Igualada

Entrem a un quartet fosc, només il·luminat amb uns llums febles, i sentint el soroll del mar. Endevinem que és un racó d'un port. L'home que ja hi és, se'ns presenta. És un gran enamorat del mar, però no és un mariner... ni tampoc s'embarca de cap manera a cap vaixell. Es tracta d'un 'bombejador', és a dir (i com ell mateix ens explica) fa girar una roda que activa una bomba, que envia aire a un bus que és sota de l'aigua, treballant. Un bus dels d'abans, sense ampolles d'oxigen. Com els que surten a les pel·lícules una mica antigues, com la de '20.000 llegües de viatge submarí' basada en la novel·la de Juli Verne.

I un cop presentat, ens explica un meravellós secret seu: va conèixer fa temps una balena, o més aviat una cria de catxalot, a la qual li va posar per nom 'Petita Moby Dick' en honor de la novel·la. Però en aquest cas, cap dels dos persegueix l'altre, ni vol fer-li cap mal. Ans tot el contrari, han fet amistat, i arriba el moment esperat: 'la voleu conèixer?'.

La resposta unànime us la podeu imaginar. Passem a una altra sala on se'ns descobreix un enorme (però petit en realitat) catxalot que té vida i respon a les preguntes de l'home. Fins i tot es deixa tocar algun cop!! Però com que el temps per a que un animaló d'aquests pot ser fora de l'aigua és limitat (igual que el que té per a ser-hi dins) hem de marxar, doncs el seu 'aquari' torna a emplenar-se.

Tot això és un senzill relat del que ens trobarem en aquesta 'instal·lació' -més que espectacle pròpiament- que va encisar tant a grans com a petits. Una proposta més pròpia d'una fira (com les que sovintejaven als parcs d'atraccions clàssics, com podria ser el mateix Tibidabo) o d'un parc temàtic, o una experiència que en una festa, els organitzadors volguessin oferir als seus assistents. La durada, d'entre 20 i 25 minuts, també fa aconsellable aquesta mena de llocs d'exhibició.