Latung La La diu...

Familiar | Nous formats

informació obraAutoria:
David Ymbernon
Direcció:
David Ymbernon
Intèrprets:
Rina Ota, Daida Ymbernon, David Ymbernon
Interpretació musical:
Miquel Àngel Marín
Sinopsi:

Producció de David Ymbernon per a nens d'1 a 5 anys

Latung La La diu que el pes petit és el pes més gran de tots és una obra escènica, poètica, parateatral, amb una gran càrrega de poesia visual. Una obra que és i prou, sense història, sense arguments.
David Ymbernon és un artista polifacètic posseït pel color taronja. Tot el seu món, la seva vida, la seva feina, giren al voltant d’aquest color. Deixem que sigui ell mateix qui s’expliqui: “Crec i tinc molta fe, crec en coses que no són certes, crec en la màgia, l’entusiasme, l’instint, la predisposició, la sort, la sorpresa, la casualitat, crec en les musaranyes, en qui somia truites, en qui viu als núvols o ve de la lluna de València, crec en el globus que s’escapa i desapareix anant amunt, en la suggerència, en la inconcreció, crec que hi ha certeses insubmises a la lògica que són pura veritat, tan certes com que no són certes, amb tota seguretat. Crec en l’avió de paper quan és llançat per un infant, que al llançar-lo amb il·lusió extraordinària, un esperit l’acompanya i amb aquest esperit vola més alt i més llarg que no pas s’ha vist en realitat.”

Crítica: Latung La La diu...

15/11/2014

Quan el món és taronja

per Núria Cañamares

Amb una posada en escena sorprenentment imaginativa, David Ymbernon endinsa el públic dins el seu univers màgic de color taronja. Tot sembla extret d’un conte, un joc d’infants o un somni estimulant en què la llei de la gravetat i altres fenòmens físics queden subrogats a la fal·làcia.

‘Latung La La diu que el pes petit és el pes més gran de tots’. Sota aquest suggerent títol, l’artista plàstic desplega un arsenal d’objectes que prenen vida amb una simple estirada de fil. Pianos que s’enlairen, vehicles que avancen sols, cabdells que ballen, bombones de butà flotants a cavall entre un globus i un animal de companyia... La comunió entre els materials, els intèrprets i l’escenografia que embolcalla la proposta (una banyera, un balancí, una escala que aixopluga una immensa cullera...), il·luminada amb sensibilitat, conformen un tot indissociable irracionalment coherent. Com si ens oferís una porció d’aquest curiós món taronja.

Aquest és un muntatge gens convencional, dissenyat amb cura per seduir l’espectador i més que adient per establir el primer contacte dels infants amb les arts escèniques. S’adreça a nens i nenes d’1 a 5 anys, però en gaudirà tothom. Els adults, a més a més, podran assaborir les espontaneïtats dels petits, que queden bocabadats per tot el que experimenten i connecten especialment amb la Daida –la filla d’Ymbernon–, que de tan natural sembla que ni actuï. Hi passen coses, però no cal entendre res, senzillament deixar-se endur per la bellesa dels sons, les imatges i tot el que s’evoca.