Llum trencada

informació obra


Aquest espectacle forma part de l'Itinerari Recomana
Itinerari Fira Mediterrània 2019

Sis històries amb veus de dones per trencar el silenci imposat pels vencedors. Una dramatúrgia a partir del recull d’entrevistes de Margalida Capellà -publicades amb el títol de Dones republicanes. Memòria de la Guerra Civil a Mallorca- que trasllada a l’escenari la memòria viva de dones represaliades pel sol fet de ser filles, mares o companyes d’algú. Un espectacle confegit per omplir la memòria històrica amb les veus massa sovint oblidades de les dones. Aquelles a qui la Història ha relegat a un paper secundari esdevenen a Llum trencada les autèntiques protagonistes. L’espectacle va ser guardonat amb el Premi Ciutat de Palma d’Arts Escèniques el 2018.


Companyia:
Iguana Teatre
Dramatúrgia:
Aina Salom, Carme Planells
Direcció:
Pere Fullana
Intèrprets:
Catalina Florit, Marina Nicolau, Irene Soler
Il·luminació:
Juanro Campos
Vestuari:
Bel Cirerol
Sinopsi:

El cop d’estat del 18 de juliol de 1936 va trencar els somnis de gran part de la població i per a les dones, a més, va suposar una gran pèrdua de tots els drets que havien aconseguit amb la II República. LLUM TRENCADA recupera algunes històries d’aquestes dones que van anar a la presó, no per les seves idees polítiques sinó perquè eren filles d’un o dones d’un altre, i reivindica el paper de les dones, activistes, fortes i valentes, que es van atrevir a enfrontar-se amb els qui les volien fer callar.

Tres actrius ens explicaran les històries d’aquestes dones que fins ara havien callat, per pressions o per por de recordar. I, sobretot, perquè «tenien interioritzat el sentiment de ser molt poc importants, o fins i tot de ser culpables», com diu Margalida Capellà en el recull d’entrevistes Dones republicanes: Memòria de la Guerra Civil a Mallorca. 

Crítica: Llum trencada

02/02/2020

Tres fanals

per Francesc Massip

Tres actrius com tres fanals enlluernadors, il·luminen la glopada fosca del feixisme mallorquí que, excitat per la rebel·lió franquista, es va acarnissar amb les dones que havien tot just tastat l'emancipació amb la breu i assetjada República. Dones lliures, joves il·lusionades, filles, promeses, germanes, esposes o mares de... Van rebre per elles mateixes o pels homes amb què estaven vinculades. Denunciades per veïns envejosos o despitats, per eclesiàstics en zel, per beates d'escapulari i mantellina que xerraven foraster. Van patir agressions, humiliacions, emmudiment, ninguneig, traïcions, tortura. Testimonis esfereïdors que la infrademocràcia espanyola ha bescantat o ha mantingut sota l'infame pacte de silenci de la suspecta transició, una martingala dels poders fàctics per rentar la cara a aquesta vergonya universal que representen els de la verinosa flor de lis, regada per l'última dictadura de l'Europa contemporània.

Iguana Teatre, emblemàtica companyia de les Illes, ha fet pujar a l'escenari la veu silenciada de les dones republicanes entrevistades per Margalida Capellà a Memòria de la Guerra Civil a Mallorca. Declaracions esgarrifoses d'unes atrocitats que han quedat impunes en aquest estat de frau i de tort que és el "Reino de España", mogut per les mateixes mans, tacades de brutor, que van extorquir la ciutadania durant la dictadura i que potinegen aquest simulacre de democràcia amb què ens ensarronen.

Catalina Florit, Marina Nicolau i Irene Soler, sota la sàvia batuta de Pere Fullana, trenen un espectacle vívid, imponent, d'una rotunditat d'impacte, i posen llum, ni que sigui trencada, sobre les boques cosides d'unes víctimes que ningú no homenatja. El silenci d'en "uve palito" en els actes de record de l'atrocitat nazi en els camps de concentració, és una nova escopinada contra la memòria de les víctimes del franquisme. Benvinguda claror, tan necessària per aturar la tenebra que malda per tornar amb els brams de vox i els seus coristes.