L'Orgarêve et ses joyeux nuages; La Cabane...

informació obra



Direcció:
Carla Rovira Pitarch
Estrena:
Fira Tàrrega 2015
Escenografia:
Serge Yovovitch, Lucie Delpérié, Hervé Quilliot, Julien Lett, Christian Fournier
Composició musical:
Patrick Mathis
Intèrprets:
Emmanuel Cheau
Autoria:
Carla Rovira Pitarch
Vídeo:
Erol Ileri
Sinopsi:

FiraTàrrega acull un cop més aquesta companyia francesa històrica, bregada en teatre de carrer, música, humor, objectes, titelles i enginys, i que darrerament s’ha especialitzat en les atraccions teatralitzades de carrer per a tots els públics. En aquesta ocasió ens presenten 3 instal·lacions, una de les quals (“Monstre Jeux”) en estrena a l’Estat espanyol. Una excel·lent ocasió per endinsar-se en l’univers poètic i imaginatiu d’aquests artistes de l’entreteniment familiar.

Crítica: L'Orgarêve et ses joyeux nuages; La Cabane...

14/09/2015

Descobrint els mítics La Toupine

per Teresa Ferré

La veterana companyia francesa Théâtre de La Toupine ha desembarcat enguany a Tàrrega. Però no pas amb un dels seus espectacles de gran format, o amb els artefactes o vehicles que confeccionen per a altres companyies, sinó amb una espècie d’instal·lacions força particulars que ells mateixos anomenen “Teatre ecològic”. 

Realment la denominació és força encertada perquè el material que domina aquestes construccions és la fusta, poc polida o directament un tronc d’arbre. A més d’ecològic, aquest teatre també es pot qualificar de reciclat ja que, tant entre les peces d’utillatge com a  la base de la construcció de l’escenografia, ens hem trobat trossos de llautó, coladors de cuina d’acer, timbres de bicicleta, construccions de cuir o filferros de tot tipus que van tenir una vida anterior a l’art teatral. 

L’estrella, sens dubte, és un autèntic Citroen del 1929 que esdevé peça principal de la darrera de les creacions, “L'Orgarêve et Ses Joyeux Nuages” (2015). A banda del vehicle, un orgue a propulsió manual que serveix per tocar diferents parts i instruments incrustats en l’automòbil faran les delícies dels petits elegits que podran pujar als núvols gronxadors d’aquest carrusel. També resulten ser uns cavallets força especials “La Cabane de Jardin”, on es diverteixen els pares que els han de fer girar (alguns sembla que més que la canalla) i els nens que s’hi gronxen en uns recipients en forma de verdura o flor, mentre una de les actrius fa les delícies dels presents per la qualitat amb què toca l’acordió. 

La tercera instal·lació, “Jeux de Monstres” (2015) és la que marca la diferència respecte la concepció de les dues anteriors. Es tracta d’una sèrie de jocs confeccionats amb troncs i material reciclat que evoquen les típiques màquines de jugar a boles, un monstre a qui s’ha de fer moure com una titella o un joc de precisió on disparar bé una fletxa.  

Tot plegat una proposta autèntica, de tempo reposat i retorn clar a la natura i als jocs artesanals, que aconsegueix la participació de tots els que s’hi acosten independentment de l’edat. A més del component lúdic cal destacar l’aspecte artístic dels objectes i figures, treballats fins al detall. Ens vam quedar amb les ganes dels gronxadors perquè són per a nens de màxim 6 anys, però ens ho vam passar molt bé posant a prova la punteria i imaginació als jocs dels monstres.