Los miserables

informació obra



Autoria:
Victor Hugo
Direcció:
James Powell, Lawrence Connor
Dramatúrgia:
Alain Boublil
Composició musical:
Claude-Michel Schönberg
Producció:
Stage Entertaiment
Direcció Musical:
Arturo Díaz Boscovich
Escenografia:
Matt Kinley
Intèrprets:
Nicolás Martinelli, Ignasi Vidal, Armando Pita, Guido Balzaretti, Lidia Fayrén, Elena Medina, Eva Diago, Carlos Solano, Talía del Val, Víctor Díaz, Víctor Gómez Casademunt, Rubén Yuste, Samuel Gómez, Albert Bolea, Manu Pilas, Nil Bofill Graupera, Ezequiel Salman, Carlos Manuel Salgado, David Velardo, Felipe Forastiere, Diana Roig, Marta Capel, Sara Pérez, Joana Estebanell, Júlia Jové, Raquel Arcos Valera, Laura Enrech, Sylvia Parejo, Pepa Lucas, i cor
Ajudantia de direcció:
Àngel Saavedra
Sinopsi:

Los miserables és un dels musicals de referència mundial dels últims 25 anys. Al 2010, es va estrenar una nova versió d'aquesta obra inspirada en l'obra homònima de Víctor Hugo al Barcelona Teatre Musical. Aquesta nova peça, produïda per Cameron Mackintosh novament, integrava també els dibuixos de Víctor Hugo com a element espectacular de l'escenografia. El drama dels personatges, les contradiccions entre el Bé i el Mal, entre la llei i la Justícia, entre l'amor i l'odi, entre la democràcia i la voluntat d'acaparar el poder de l'aristocràcia es manté intacte. Les cançons èpiques i emotives són fidels a les evolucions dels personatges, a cavall de la realitat i d'un món fantàstic. 

Stage Entertainment ha construït una producció que gira per tots els teatres de l'Estat espanyol. En aquesta gira, qwue es clou a finals del 2014 a Bilbao, hi ha només una estada a Catalunya, al gran Teatre del Liceu.

Crítica: Los miserables

31/07/2014

Un musical indispensable

per Marc Sabater

L’any que ve es celebraran els 30 anys des de l’estrena de Les Misérables al West End londinenc i 35 de la seva première absoluta al Palais des Esports de París. És el musical més longeu de la història i el millor de tot és que ha arribat als nostres dies en un perfecte estat de forma, tal i com es pot comprovar en la producció espanyola que, en el cas de Barcelona, s’ha pogut veure tant al Barcelona Teatre Musical com, més recentment, al Gran Teatre del Liceu.  La clau de volta de tot plegat no només és la versió cinematogràfica de Tom Hooper (2012) sinó, i principalment, la nova versió escènica de l’obra que es va estrenar el 2010 amb motiu del seu 25è aniversari i que ha posat formalment al dia la indispensable i magnífica creació de Claude-Michel Schönberg i Alain Boublil.

Mentre que la posta en escena original tenia potser més poètica, aquesta nova versió (que és la que es pot veure actualment de gira per Espanya) prima l’acció i incorpora importants novetats escenogràfiques que potencien l’espectacularitat, un element indispensable de la proposta juntament amb l’excel·lent música i un magnífic llibret que desgrana la complexitat de l’obra de Víctor Hugo sense trair-la. Los Miserables és la suma d’una gran trama, una impressionant banda sonora i una poderosa maquinària escènica que s’acoblen tant perfectament entre sí que, per dir-ho d'alguna manera, quadren el cercle. 

La producció espanyola, a més, no té res a envejar a les seves germanes, començant per un boníssim nivell vocal general, especialment comprovable en el Javert d’Ignasi Vidal o en la Fantine d’Elena Medina. Són només dos exemples d’una companyia que fa brillar la producció al màxim nivell i que, en el cas de les funcions al Gran Teatre del Liceu, i perdó per tirar del tòpic, ens han permès sentir-nos com al West End sense sortir de Les Rambles.