El món dels superherois serveix d’inspiració per a la nova creació de Sol Picó, que reflexiona sobre la immigració vista amb els ulls d’un nen.
El món dels superherois serveix d’inspiració per a la nova creació de Sol Picó, que reflexiona sobre la immigració vista amb els ulls d’una nena, que ens explica la seva història. Amb música en directe, aquest espectacle mostra les vicissituds i dificultats que els nostres herois i heroïnes, nens i nenes migrants, han de superar al llarg del seu viatge, així com els aliats i amics que es troben pel camí. El públic té l'oportunitat de veure de primera mà com es forja un espectacle, construït en viu i en directe entre els ballarins professionals i els assistents, que participen activament, ja sigui a l’escenari o des de la seva butaca, en un procés de creació “exprés”.
Sol Picó és una ballarina i coreògrafa amb formació de dansa espanyola, clàssica i contemporània que combina en les seves produccions diferents tècniques i llenguatges de manera trencadora. El 1993 crea la Companyia Sol Picó, amb la qual s’ha convertit en una de les coreògrafes i ballarines més heterodoxes de l’escena contemporània espanyola. Ha estat guardonada amb nombrosos premis. En el seu palmarès té més de deu premis Max, el Premi Nacional de Dansa de Catalunya (2004), el premi Ciutat de Barcelona de Dansa (2015), el Premi Nacional de Dansa (2016) i la Creu de Sant Jordi (2020).
Còmic, dansa i musica en directe es donen la ma en aquest intent d´homenatjar les víctimes de la immigració. La tragèdia recent a Síria amb milions de persones desplaçades, el degoteig continu de les pasteres travessant el Mediterrània (camí d´Espanya a Itàlia), o a l´Atlàntic buscant les Illes Canàries, els desapiadats bombardejos dels que els civils son les principals víctimes....estan presents a l´espectacle. El còmic es apareix a la pantalla i amb tres herois, que prenen cos Amb els ballarins que acompanyen a la protagonista, una nena que els crea a la seva imaginació. Ella s´alia amb els tres superherois, que simbolitzen la força, la flexibilitat i l´energia, però que sol funcionen quan estan junts i treballen en equip. Un missatge esperançador que culmina amb l´empoderadora cançó final.
Per la part gastronòmica a la protagonista potser li satisfaria més un cus-cus, un kebab o una shawarma, però quan hi ha molta gana encara que no estigui acostumada bons son uns macarrons.
Sol Picó es una gran creadora i una artista excepcional. Això està fora de tot dubte. Acaba de complir 30 anys de treball incansable. Inesperadament en un moment de l’espectacle apareix a escena i traçant una magistral diagonal ens ofereix un breu solo que, com acostuma, es tot un regal.
Alguns aspectes a reflexionar
L’excés de decibels, el ritme trepidant, la quasi manca de silenci o pausa sonora, em va semblar que anava en direcció contraria a polsar l´emoció i l´empatia.
Desprès d´un bombardeig, desprès dels crits dins una tragèdia, segueix un esfereïdor silenci. La mort es silenciosa. Sigui en mig d´una ciutat bombardejada, en mig del camp o del mar, el silenci sempre imposa. La soledat es silenciosa, desprès d´un crit de desesperança sobrevé el silenci, el que ningú t´escola o et vols escoltar. El continuat crit del saxo o la guitarra elèctrica o la veu o el recurs del dj, em van semblar que pesaven massa.
Mirava al meu entorn, hi havia forces pares i mares amb nens i nenes de 8 a 12 anys i també un grup de noies adolescents (14-15 anys), i em van semblar un xic atordits tots i totes, i més desconcertats que emocionats. En acabar una de les nenes ho va verbalitzar, “Papa, massa soroll, oi?”
L´elenc artístic i tècnic
Excele,lents i absolutament entregats els ballarins, Encarni Sanchez (la nena immigrant) i Aaron Comino, Ana F. Melero y Xavi Martínez i(els tes herois) i els músics, presents en tots moments a escena, Rai Jiménez i Mireia Tejero (Composició i interpretació musical, i en el cas de la Mireia també la direcció musical). Victor Borrás Gasch ha estat en l´sssistència dramatúrgidca i la Sylvia Kuchinow, al disseny d´ il.luminació. La part de vídeo es d´ Erol Ileri Llordella i les il.lustracions d´Iván McGill i Pablo Sauloa, el vestuari de Victoriano Simón.
text: ferranbaile@gmail.com