Nevares en concert

informació obraAutoria:
Pere Calders, història original
Adaptació:
Ignasi Roda (versió per a teatre musical)
Direcció:
Ignasi Roda
Escenografia:
Ignasi Roda
Direcció Musical:
Josep Ferré, i direcció coral de Jordi Piccorelli
Interpretació musical:
Orquestra Simfònica de Sant Cugat del Vallès
Intèrprets:
(Solistes) Ferran Frauca, Marc Pujo, Xavier Ribera-Vall, Txell Sust, Mone Teruel, Toni Vinyals, Judith Tobella, Gara Roda
Composició musical:
Pep Pladellorens (arranjaments)
Sinopsi:

Grans veus i una formació orquestral de primer ordre interpreten un gran drama musical que arriba per primera vegada als escenaris.

L’any 1967, Pere Calders va publicar el conte Aquí descansa Nevares, la història dels habitants d’un barri de barraques que decideixen, en un moment de necessitat, instal·lar-se als panteons de les famílies adinerades del cementiri de la ciutat. Gairebé vint anys després, el 1985, Ignasi Roda va començar a donar forma de musical al conte, fascinat per la dimensió social, els personatges i l’èpica de la història. El projecte va prendre grans dimensions i va quedar aturat fins que Roda va decidir reprendre’l amb l’ajuda del transcriptor musical Josep Anton Garcia, amb qui, el 2006, va poder acabar l’obra, que va titular Nevares. Tota la subtilesa literària i la poètica de l’obra de Calders estan en el llibret d’aquest musical, que ara podrem escoltar en versió concert, una magnífica targeta de presentació del que pot arribar a ser el muntatge escènic.

Crítica: Nevares en concert

31/07/2014

CONCERT-CAMÍ D´UN MOLT BON MUSICAL

per Ferran Baile

Es va presentar al Grec en versió Concert, Nevares, que va camí de convertir-se en un gran Musical. Magnífica i vibrant la música d´Ignasi Roda que també signa l´adaptació dramàtica del text que va escriure Pere Calders i que té molts paral.lelísmes amb una de les obres mestres del cinema neorrealista-màgic italià, Miracolo a Milano (Miracle a Milan), de Vittorio de Sica (1951).

Amb l´acompanyament dels 38 músics de L´Orquestra Simfònica de Sant Cugat, dirigida per Josep Ferré, els  24 interpretes (17 formant el Cor i set donant vida als protagonistes, ambientats en vestuari i tipologies), van cantar les cançons i van donar vida en forma de concert actuat, els personatges del míser barri de barraques que malviu a les afores d´una gran ciutat.

Molt ben timbrades les veus de Marc Pujol, donant vida al jove líder de la revolta, Lalo Nevares, i Toni Viñals, en el de Manuel el seu company i desprès rival, i la resta del repartiment amb la sempre efectiva Mone, Txell Sust, Laia Piró i els veterans Xavier Ribera Vall i Ferran Frauca.

La música recorre diversos estils, però manté en tot moment el to èpic donant protagonisme a la melodia, amb moments tan aconseguits i encomanadissos com Somnis, Home Ric o l´emblemàtic Somiar és possible amb el que Roda, a diferencia del text original de Calders, dona un vot final a l´esperança i la solidaritat (fets com els recents de Can Vies, no el desmenteixen pas).

La representació va començar un xic freda per part dels interprets, però va anar creixent fins acabar de forma plena. La proximitat d´interpretes i orquestra feia que en els "crescendos" orquestals es fes dificil seguir el text d´alguns solistes absorvits pel só orquestral. Tot i aquestes petites falles la representació va ser potent i va arribar a un públic (va haver una gran entrada al Grec), que va aplaudir emocionat i posat en peu al final de les dues hores del concert-espectacle. Destacar també els arrenjaments i direcció musical de Pep Pladellorens, l´orquestració de Jordi Badia i la direcció coral de Jordi Piccorelli. 


Roda es va entusiasmar amb el text de Pere Calders, Aquí descansa Nevares (escrit a l´exili mexicà el 1967), quan el va llegir el 1984 i tot d´una va començar la seva adaptació al musical. De mica en mica el projecte va anar adquirint una envergadura inassolible en aquells moments. Va quedar aparcat. Però el 2003, ja amb molta més experiència i ofici va reprendre la composició de la música, amb l´ajut del pianista Joan Anton García. Val a dir que Ignasi Roda no té una formació acadèmica pel que fa a la música i treballa des de l´autodidactisme-intuitiu. El 2005 va enllestir-la. Tot un exemple de fe en un  projecte, constància i perseverança, que ara ha vist la llum al Teatre Grec en forma de Concert i que ja comença a perfilar-se per l´any proper com el gran musical que ben segur serà. 

 

Ignasi Roda (Barcelona, 1953), és una de les personalitats culturals i escèniques actuals més complertes i polfacètiques (músic, compositor, cantautor, actor, poeta, pedagog, promotor cultural i dramaturg), amb una amplia i interessant obra feta en cadascún dels apartats.

Per saber-ne més de Nevares i d´Ignasi Roda consulteu l´apassionada i engrescadorament ben documentada pàgina web, http://nevares,cat

Text : ferranbaile@gmail.com