N.E.V.E.R.B.E. N.E.U.T.R.A.L.

informació obraEstrena:
Estrena al Festival TNT 2014
Companyia:
Cooperativa General Humana
Intèrprets:
Lluis Torras Puigmartí , i els antics treballadors de l’empresa Torredemer, Colla del Bitxo del Torrent Mitger, S.O.S.Galgos, Afectados ERE Panrico Sta Perpètua Mogoda, Colectivo de Parad@s, Xarxa Solidaritat Popular, iai@flautas de Terrassa i Sabadell, Afectats per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell, Carmen Perez Jarabo, Diego Sánchez, Jesús de la Torre, Rafael Marin, Manuel Ferreras, Jordi Piquero, Agustí Salas Albinana, Mariona Vito Sallent, Joan Mallol Martínez, Germán Martínez, Acció Teatre, Arxiu Tobella de Terrassa, Centre de Documentació i Museu Textil de Terrassa
Producció:
Festival TNT, Cooperativa General Humana
Sinopsi:

Una història al voltant de la lluita obrera centrada en la potencialitat del cos com a catalitzador de la subversió col·lectiva. Un mecanisme semblant a la litúrgia pseudopagana amb tocs de Foucault. “El cos no existeix com a article biològic o com a material. El cos humà existeix dins i a través d’un sistema polític [...] Però això no significa que la vida hagi estat exhaustivament integrada per tècniques que la dominin o administrin; n’escapa contínuament”

Aquest projecte es planteja com una oportunitat per a proposar una pràctica artística d’expressió de les pulsions/accions socials del territori i alhora una crítica als prejudicis i límits dels instruments culturals, aprofitant l’entorn històric, social i fins i tot arquitectònic de proximitat. Si pretenem que les produccions culturals es constitueixin com a autèntics mitjans de creació contemporània, no hauria d’haver-hi distincions entre allò que succeeix al carrer, a la fàbrica o sobre un escenari. Contaminant l’espai escènic de contingut polític en estat (relativament) pur, habilitem l’escenari no només com un mitjà d’experimentació creativa, sinó també d’expressió política. És a dir, l’únic lloc on realitat i ficció poden ser sinònims.

Crítica: N.E.V.E.R.B.E. N.E.U.T.R.A.L.

29/09/2014

Una denúncia necessària que fuig de la cultura del simulacre

per Aída Pallarès

“Volem que l’art sigui per a i amb els ciutadans” expliquen, al final de l’espectacle, Cooperativa General Humana, els responsables de Neverbeneutral. Una performance de denúncia social que s’ha pogut veure al recinte firal de Terrassa en el marc del Festival TNT. Conscients, doncs, que la realitat ja és prou crua per abordar-la des de la ficció i que actualment l’univers cultural ha anat perdent projecció en la realitat, Cooperativa General Humana opta per fugir de la cultura del simulacre i fer dels diferents col·lectius de lluita social (Iaioflautes, la PAH…) els autèntics protagonistes.

Aquí l’espectador és convidat a observar la “realitat” (representar-la ja és manipular-la) sense cap tipus maquillatge i, evidentment, no pot canviar de canal. Per tant, encara que en algun moment els discursos resultin una mica excessius i tenyeixin Neverbeneutral de cert aire pamfletari, estem davant d’una proposta totalment necessària que hauria de girar per tota Catalunya.