Otempodiz

informació obraCompanyia:
Ertza
Sinopsi:

A Occident, el temps es mesura, es compra, es ven, es planifica i s’organitza... però gairebé sempre es fa curt. En canvi, a l’Àfrica el temps es viu, se'n té, es fa, és un bé que no falta gairebé mai. Otempodiz és el resultat d’un projecte d’intercanvi i creació artística entre Euskadi i Moçambic que mostra el poder de la dansa per viure el temps en un present absolut.

ERTZA neix el 2004 sota la direcció del ballarí i coreògraf Asier Zabaleta, amb l’objectiu d’obrir un nou espai de creació coreogràfica sense lligams ni convencionalismes, creant projectes en col·laboració amb artistes d’altres disciplines. Les seves obres plantegen qüestions sobre les contradiccions humanes i socials i conviden el públic a reflexionar sobre temes d’actualitat. ERTZA ha presentat els seus treballs en països com: Xina, Filipines, Brasil, Perú, Costa Rica, El Salvador, Mèxic, Israel, Rússia, Lituània, Luxemburg, Suïssa, Alemanya, França, Itàlia, Grècia, Polònia, Moçambic, Portugal i Espanya.

Crítica: Otempodiz

13/03/2023

Vida que es balla

per Jordi Bordes

La companyia Ertza no enganya. Transmet les ganes de ballar d'un duet que ho alterna amb l'humor i l'acrobàcia. Es senzill, directe i efectiu. Com un cop de puny, com una carícia a la galta. Té contrastos i no s'excedeix en cap dels dos costats: manté un equilibri en el que s'intueix una notable escolta al públic. En el fons, com en tota dansa urbana, hi ha una cerca per aquesta connexió que va més enllà de la peça coreografiada.

Connecta des del seu somriure i la seva ironia inicial. La diversitat fa que hi hagi un notable respecte, com procurant entendre el codi que s'està interpretant. I, quan es detecta que hi ha un joc d'humor (l'un vol ballar repetidament una sintonia més aviat lúdica, l'altre el frena, com qui vol proposar una frase més transcendent) es trenca la distància i tot se simplifica; desapareixen les barreres. En el retorn a la sintonia festiva, es podria iniciar una festa espontània si el temps ho hagués permès.