Pell endins és un ritual de sanació i una trobada amb els nostres cossos per explorar-los més enllà de la superfície. Treure’ns les crostes per tocar les ferides amb les mans. Pell endins parla dels cicles que configuren les nostres vides, com el cicle menstrual o els cicles emocionals.
Mudem la pell i l’aixequem disposades a anar cap endins i posar la mirada en allò que no ens diem. Tenim la necessitat d’entendre’ns a nosaltres mateixes i de convidar al públic a un viatge intern, de cos a cos.
Pell endins és una aproximació personal al cicle menstrual, un viatge col·lectiu de regla a regla on el públic transitarà per moments de dansa, monòleg, música en directe i performance poètica.
Un espectacle imponent amb onze actrius a escena i de gran bellesa i contundència estètica. Celebrem la menarquia i el trànsit a través de les emocions. Perquè som mares i xamanes, donzelles i bruixes, anàrquiques, creatives i inestables. Totes i cadascuna de nosaltres.
La menstruació és l´eix de l´espectacle, Pell endins, que esdevé un viatge intern, de regla en regla a través de l´edat de la dona. Des de la menarquia, la primera menstruació, fins la menopausa a l´edat madura pròxima a la vellesa. Un viatge col·lectiu, que es també un ritual de sanació, de pèrdua de complexes, de trobada amb el propi cos per explorar-lo més enllà de la superfície, els tòpics i els prejudicis. El cos com a contenidor i canal expressiu d´emocions.
Un escenari singular en el que quatre llargues taules ocupen l’espai disposades en forma de quadrat, com si fos (és) un gran convit participatiu. Damunt apetitoses fruites. L´acció transcorre en el centre del quadrat escènic, dalt i darrera d´elles i en diàleg directe amb els espectadors. Al final tots es reuniran de forma optativa en un alliberador ball col.lectiu.
Deu actrius i actors i una presentadora, a forma de introductora-conferenciant-performer-humorista, ens inviten a participar d´aquesta experiència sensorial, sensitiva, didàctica i alliberadora. Teatre, expressió corporal, dansa, música en directe (flauta travessera, veu, sons), monòlegs, performance i teatre visual, ens acompanyen en aquesta visió poètica, dramàtica, humorística, il·lustrativa i participativa del cicle vital de la dona. Dones que son mares i xamanes, donzelles i bruixes, anàrquiques, creatives i inestables. Dones que han estat perseguides, vilipendiades, demonitzades per les religions, les societats i la ignorància.
Per comprendre com ha viscut la dona al llarg dels segles aquest període menstrual, llegim com se l´estigmatitzat en els textos religiosos i no solament a la Biblia
Llegim a la Biblia ..Levítico 15:19-23. Antic Testament
``Cuando una mujer tenga flujo, si el flujo en su cuerpo es sangre, ella permanecerá en su impureza menstrual por siete días; y cualquiera que la toque quedará inmundo hasta el atardecer. ``También todo aquello sobre lo que ella se acueste durante su impureza menstrual quedará inmundo, y todo aquello sobre lo que ella se siente quedará inmundo. ``Cualquiera que toque su cama lavará su ropa, se bañará en agua y quedará inmundo hasta el atardecer.
I amb termes molt similars hi ha onze versicles mes.
El descobriment científic del cicle menstrual no arribaria fins a finals del segle XIX i inicis del segle XX i no seria fins a finals dels 50 i inicis del 60 que arribaria la píndola que va permetre a les dones poder ser realment propietàries del seu propi cos.
Procés creatiu col.lectiu
Nascut a la Sala Beckett, al XII Laboratori Malnascuts, el 2021 al Novembre del 2020, quatre mesos de treball. Laboratori coordinat per Anna Serrano, Alba Sáez i Blai Juanet. Una creació col.lectiva de (per ordre alfabètic), Candela Anton, José Luis Barquero, Pau Canivell, Laura Clua, Nur Costa, Mamadou Diallo, Paula Massagué, Martí Sancliment, Natasha Padilha, Ana Carolina Parisi, Anna Pujol i Tura Torras
Una producció desenvolupada i produïda per Sala Beckett-XII Laboratori amb col·laboració amb Events, Neardenthal Records (productora cultural d´espectacles de musica i arts escèniques, www.neandertalrecords.com) Es va representar a més de la Sala Beckett, a l´Almeria Teatre del 25 al 28 de març de l´any passat i ara al Dau al Sec (finals de febrer del 2022).
Els Laboratoris de Creació de la Sala Becket estan dirigits a joves de 16 a 30 anys, tan professionals com no professionals, buscant l´experimentació en qualsevol àmbit de les arts escèniques generant un espai de risc i descoberta de noves formes d´expressió. www.salabeckett.cat
El descobriment de les hormones femenines.
Des de el 1896 es van anar descobrint i analitzant les hormones femenines, primer l´estrogen. A finals dels anys 20 es va poder aïllar l´estrogen (produïda als ovaris i les glàndules suprarenals, es el responsable del desenvolupament de les característiques sexuals secundaries, com el creixement dels pits). Els llargs treballs d´investigació van donar el seu fruit el 1933, en que es va poder descobrir i analitzar la progesterona (hormona produïda que ajuda que l’úter estigui llest per mantenir un òvul fertilitzat, també ajuda als pits per a la producció de llet per nodrir el recent nascut). Un gran avanç en la cronologia de l’ovulació de la dona. El 1934 es va aconseguir aïllar l´hormona femenina progesterona.
La píndola anticonceptiva
El primer us de la píndola anticonceptiva, que va significar un gran pas en l´alliberament de la dona, va tenir lloc a Estats Units el 1960. El 1956 van ser les primeres proves clíniques. Dues dones de mes de setanta anys, Margaret Sanger y Katherine Mc Cormick, van trobar els fons necessaris pel desenvolupament de la píndola. Margaret Sanger (1879-1966), va ser infermera, activista i escriptora, va fundar la primera clínica americana de controls de natalitat el 1916 i va fundar l´Associació de Planificació Familiar-Planned Parenthood. Katherine Mc Cormick (1875-1967), va ser biòloga, sufragista i filantropa.
text, ferranbaile@gmail.com