Teatre familiar i ciència combinen molt bé. Veniu a conèixer el Neutri, una partícula trapella que ens ensenya com veure el món des d’un punt de vista científic.
Einstein, els Curie, Monturiol, Edison... Aquests són alguns dels personatges que veureu aparèixer en un muntatge teatral interpretat per nens i adults. Els protagonistes, un nen i una nena, intenten fer plegats un treball de l'escola però no se'n surten. Llavors, una partícula elemental, tan petita com riallera, s'escapa de la pantalla i se'ls emporta dins l'ordinador: ara han quedat tancats, ben perduts, dins la viquipèdia! Per sort, els acompanyen una pila de científics que els esperaven amb candeletes.
Espectacle recomanat a partir dels 7 anysUna cosa és el teatre i l'altra la divulgació. Aquesta diferenciació que faig d'entrada és important a l'hora de decidir-se per portar els plançons familiars a veure 'Perduts a la Viquipèdia', la primera incursió teatral de l'autora Anna Manso (Barcelona, 1969), que no només té una important obra literària per a infants i joves sinó que també és una de les guionistes sorgides de l'última dècada en la ficció catalana.
La intenció de 'Perduts a la Viquipèdia' és donar a conèixer als potencials espectadors una sèrie de personatges cèlebres de la ciència, començant per Albert Einstein i passant per altres figures com Galileo Galilei, Isaac Newton, Charles Darwin, Narcís Monturiol, Leonardo da Vinci, Madame Curie, Graham Bell, Antoni Meucci, James Watt o James Clark Maxwell... i potser encara me'n deixo algun. Com es veu, allò que la Viquipèdia ens aclareix amb un cop de clic.
I aquí apareix el dubte: ¿cal convertir un espectacle teatral en una mena de repàs enciclopèdic amb projecció inclosa de la pàgina de cada científic, les seves dades biogràfiques i els seus miracles en el camp dels invents que han canviat el món? La resposta és no, si el que es vol és introduir els espectadors en una atmosfera de fantasia que, a la vegada, desperti l'interès pel misteri de la ciència. La resposta és sí, si el que es vol és complementar una mena de classe de ciències. (...)