Quina feinada

informació obra



Direcció:
Ventura Pons
Intèrprets:
Roger Pera
Escenografia:
Jordi Bulbena
Il·luminació:
Daniel Gener
Vestuari:
Top Hat Produccions
Ajudantia de direcció:
Mingo Ràfols
Companyia:
Sur Mesure, Minimons
Sinopsi:

Trenta set anys desprès de la seva última direcció teatral, Ventura Pons torna al teatre amb un dels èxits de l´Off Broadway de l´any 2016.

​Roger Pera agafa el relleu a Jesse Tyler Ferguson, el protagonista de la “Família Moderna” d’ABC, a la versió catalana de l´exit de Broadway al 2016 “FULLY COMMITTED” el “tour-de-force-per-solista” de Becky Mode sobre els treballs d’un agent de reserves al taulell de reserves en un modern restaurant de Manhattan. Es va estrenar a Broadway amb Mark Setlock, que també va col·laborar en la creació de diversos personatges per a la obra. Sense donar res especial al paper del secretari de reserves assetjat, l´obra hauria de recordar a la indústria per què aquesta intel·ligència és una de les deu obres més elaborades del país.

Crítica: Quina feinada

07/01/2021

Un sol actor, 26 personatges

per Ferran Baile

Roger Pera, assumeix un repte que sols es a l´altura de ben pocs actors. Interpretar 26 personatges amb els seus corresponents canvis de veu i personalitat dins d´un ritme trepidant, emocionar i divertir i fer-lo tot perfectament Intel.ligible, sols está al nivell d´aquests bons actors que tenen un més x, que els transforma en bèsties d´escena.  


Quina feinada!, està inspirada en l´obra Fully Commited, de Becky Mode, dramaturga novaiorquesa, que va interpretar a Broadway, al Lyceum Theatre el 2016 i amb gran èxit, l´actor Jesse Tyler Ferguson, co-protagoinista de la popular sèrie televisiva Modern Family, l´actor pel roig.


Una modèlica i lliure versió           

L´adaptació del text ha estat a cura de Ventura Pons, que desprès de 40 anys on s´ha dedicat amb èxit al cinema, torna als seus orígens teatrals. Ell mateix la dirigeix, amb l´ajudantia del també veterà actor Mingo Rafols, donant-li un ritme gairebé cinematogràfic. Conjuntament amb en Roger Pera fan un homenatge al món del teatre i del doblatge, dels actors obligats a fer diverses feines molts cops per subsistir, a l´espera d´un nou contracte. En la seva interpretació de l´agent de reserves d´un luxós restaurant de moda, Roger Pera afegeix pinzellades auto-biogràfiques. Entre els múltiples personatges (el gran chef, el cap de cuina, la recepcionista…i els clients, l´agent de Madona, un cap de la Màfia del Raval, una baronessa histèrica, un amic actor també cercant feina, una relacions publiques japonesa….afegeix una deliciosa imitació del seu pare, en Joan Pera.


Un espai escènic molt il.lustratiu

Una encertada escenografia de Jordi Bulbena (Comediants), il.lustra molt be el racó claustrofòbic i caòtic on es veu obligat a treballar, soterranis del gran restaurant. Allí es rodeja de diferents objectes i fotografies que també conformen els mites i ídols dins del món particular de l´actor, una foto de Núria Espert, Madona, un Spider-man i un recó dedicat a La guerra de les Galaxies, on acudeix en moments d´ aclaparament  per rebre l´ajut de “que la fuerza te acompañe” i tres telèfons vermells que no paren de sonar.    


Roger Pera, actor polifacètic

Nascut a Mataró el 1973, va començar nen treballant al teatre i al doblatge, on va ser dirigit en diverses ocasió pel seu pare, convertint-se en un dels primers nens en doblar personatges. Habitualment eren actrius qui doblaven els nens. Ha treballat de forma continuada en multitud d´obres de teatre (Germans de sang, Amadeus, Galileo Galilei, Poe, Torna-la a tocar, Sam..), series televisives (Poble nou, on es va donar a conèixer) i cinema (Serie B, de Ricard Reguant, on interpretava a un sàdic assassí). Tot això unit a la seva constant tasca en doblatge on doblar habitualment entre d´altres a actors com Leonardo di Caprio i Matt Damon. El 2020 va tenir la sinceritat i valentia d´escriure un llibre autobiogràfic, Èxit, on tot comença,  en el que relatava la seva addicció a les drogues del que sortosament ja està curat.





Ventura Pons, home de cinema i home de teatre  

De 1967 a 1977, Ventura Pons (Barcelona, 1945), va estar un dels referents com a director de teatre havent portat a l´escenari notables muntatges (The knack, Nit de reis, Bestiari, L´auca del senyor Llovet, The Rocky Horror show, Don Juan Tenorio amb Capri i Mary Santpere..). El 1978 va començar la seva fructífera carrera com a director cinematogràfic amb Ocaña, retrat intermitent. Des de llavors ha rodat 27 llargmetratges, un i a vegades dos per any, aconseguint fer un cinema català exportable i adaptant nombroses obres d´autors catalans contemporanis (Carícies, Actrius, Mil cretins, Barcelona un mapa, Any de Gràcia, Forasters i la recentíssima Miss Dalí). Ha escrit dos libres, un autobiogràfic, Els meus (i els altres) i una altre de viatges, 54 dies i escaig.



Text: ferranbaile@gmail.com