Sabates noves

informació obraEscenografia:
Isa Soto
Composició musical:
Òscar Roig
Il·luminació:
Xavi Prieto
Vestuari:
Hernán Martínez
Producció:
Tian Gombau
Intèrprets:
Angel de Miguel Garcia
Autoria:
Angel de Miguel Garcia
Sinopsi:

Un xiquet estrena sabates i se’n va al riu a berenar. Pel camí, descobreix el món que l’envolta: carrers, cases, paisatges, persones i animals. Les seves sabates van acumulant experiències i ell, a poc a poc, creix. La talla de les sabates ens acompanya en el transcurs dels anys. La talla mesura el peu, però també l’edat, les vivències, la forma com caminem per la vida. Passen els dies, els anys i les caixes de sabates. Xicotetes, mitjanes, grans...

Crítica: Sabates noves

06/05/2019

Senzill, sensible i valuós

per Núria Cañamares

‘Sabates noves’, l’últim espectacle del valencià Tian Gombau – L’home dibuixat (‘Pedra a pedra’, ‘Screen Man’), és una proposta molt senzilla (i ben feta) de teatre d’objectes per a infants d’aproximadament entre 2 i 6 anys.

La dramatúrgia –la signa Jordi Palet, sol·licitat autor entre les companyies per a tots els públics de casa nostra: Farrés Brothers i cia, Teatre al detall, Cia. La Bleda, Engruna Teatre, etc.– explica la història d’un nen (el Tracalet, sinònim d’“entremaliat”) que, content d’estrenar sabates, decideix anar al riu a menjar-se un pastisset (l’anècdota parteix d’una tradició del seu poble, Vinaròs, el dia de la patrona). Tant prim com això. Pel camí es trobarà amb un seguit d’etapes que haurà de superar (com dicta la regla del viatge iniciàtic) i tot plegat permetrà transmetre un valuós missatge: petits i grans, tots creixem, com també ho fa la mida de les nostres sabates.

Aquest objecte quotidià ens acompanya tota la vida i ens arriba sempre com un regal: dins una capsa, un petit tresor on podem guardar-hi el que vulguem. A ‘Sabates noves’, les capses cobren una gran importància construint –costumitzades– l’escenografia (les cases i l’església del poble, amb el seu rellotge, finestres i balcons) i, alhora, els personatges i el mateix protagonista: una capsa calçada amb unes boniques sabates vermelles que es transforma en un vailet entranyable. El trajecte es desenvoluparà al damunt d’una estructura mòbil per la qual desfilaran també mitjons i canyes, però caldrà poca cosa més per narrar l’aventura del Tracalet.

Premiat com a Millor espectacle de petit format a FETEN 2019 (reconeguda fira per a nens i nenes a nivell espanyol) i com a Millor escenografia a la Fira de Titelles de Lleida 2019, desborda una gran sensibilitat i atrapa l’espectador de qualsevol edat –als més grans els connectarà amb la infantesa– els 30 minuts de representació. Un espectacle ideal per batejar-se en les arts escèniques.