Un cos que dol

informació obraDirecció:
Alba Collado
Sinopsi:

Un cos que dol navega pel cervell i l’ànima d’una parella de joves que es troba amb el dilema de decidir si tirar endavant, o no, un embaràs imprevist.

 Una parella de vora 30 anys, Ell i Ella. La seva realitat es veu interrompuda per un test d’embaràs positiu.

Aquest fet desencadenarà totes les incerteses i les materialitzarà com mai fins al moment.

Com si totes les preguntes sortissin ja d’aquell fetus, com si aquesta parella ja li posés veu, com si no volguessin escoltar-lo perquè no l’han decidit. Enmig de tants pensaments fugaços, només veuen una cosa clara: tenir-lo o avortar serà una decisió que els marcarà per sempre.

Crítica: Un cos que dol

09/05/2024

El terror d´un embaràs no desitjat

per Ferran Baile

Un embaràs imprevist i no desitjat sacseja com un terratrèmol la vida d´una parella que ratlla la trentena. Ambdós es dediquen al món de l´espectacle. Ella es ballarina i té la possibilitat d´anar a treballar al nord d´Europa. Ell es actor i està assajant una versió de Medea. Encara no estan posicionats però tenen l´esperança de poder viure de la seva professió.

Han de prendre una terrible decisió i aquest fet els enfronta entre ells i amb si mateixos. La voluntat-capacitat-compromís de ser mare i pare. El fet d´hipotecar per un temps o indefinidament els seus projectes. El com ho afrontaran la decisió que prenguin els seus pares i els seus amics-amigues.

La situació els hi explota com una bomba nuclear que els fragmenta en tots els ordres de la vida. A l´endemà de la decisió presa, tot seguirà igual (aparentment) i res ja serà igual (de fet). 

El text, el muntatge, els interpretes

Un text cru, dur de la dramaturga Laura Corominas Espelt. Una encertada direcció d´Alba Collado, creant un muntatge minimalista, que combina text i interpretació corporal, moviment escènic d´Anna Climent (els esferidors crits callats). Una escenografia de Claudia Serra Mas, que accentua la fredor i la lletjor d´una sala d´espera inhòspita i manté un fetus present. Dos intèrprets que en fan una creïble i corprenedora interpretació, Cristina Terzi, que transmet tot el drama de qui ha de sofrir en les seves carns la terrible decisió i Francesc Marginet Sensada, que mostra la inseguretat, la impotència i el drama interior d´una persona a la que el seu pare va abandonar de petit. Destacar també el cartell de l´espectacle, obra de Susanna Van Roessel

Tots ells molt joves, un xic menys els intèrprets, recent sorgits de les últimes promocions de l´Institut del Teatre. En aquest muntatge actuen com a Companyia Meconi. Es va estrenar al Centre Cívic Sandaru, el gener del 2024.

Una dramaturga valenta i polifacètica

Laura Corominas Espelt (Bagà, 1999) és graduada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra. Actualment, treballa com a responsable de comunicació i màrqueting a la Fundació APDPB Berguedà i cursa el Màster Oficial en Estudis Teatrals de la Universitat Autònoma de Barcelona i l'Institut del Teatre. Ha treballat com a auxiliar de realització i muntatge a l’ESMUC, igualment que ha sigut ajudant de guió i recerca a la productora catalana Goroka. També s'ha format en diversos cursos i tallers d’escriptura al Laboratori de Lletres, l'Ateneu Barcelonès i la Sala Beckett. Entre els seus treballs anteriors destaca Sempre sobre mullat, amb La Closca Teatre (2023), Pluja ardent, co-producció amb el Festival Píndoles-Teatre Breu (2023), Ara parlem nosaltres i Encenem el Nadal (dramatúrgia i direcció) i De tots en fem un (dramatúrgia). En projecte un llargmetratge, La nit no fa vigília, que segueix la vida del Bruno, un jove de 18 anys que ha conviscut tota la vida amb la seva àvia Nati (83). Ja a segon de batxillerat va presenta un treball de recerca artítica, Escriure, dirigir i interpretar una obra teatral , que va cloure amb l´estrena del seu primer text portat a l´escena, Dijous, estrenat al Casal de Bagà. Per saber-ne més, linktr.ee//lauracorominasespelt

Una directora també dramaturga

Alba Collado ha estudiat Filosofía a l´Iniversitat Autònoma de Barcelona i es llicenciada per l´Institut del Teatre en Direcció i Dramaturgia. Dels seus treballs anteriors destaquem, Una família normal amb text de Marta Butxaca (Estruch-Sabadell, 2019), Fanàtics (dramatúrgia, 2020), Jo, Judit, Juditha (dramatúrgia, Institut del Tatre, 2021), Lizzie, el musical (Estruch, 2021), Porno Burka (Institut del Teatre, 2022), La carta de joc que tinc al pensament (Centre de les Arts Lliures, 2023-co-direcció), Bacants, amb la companyia Nür (Fundació Joan Brossa, 2023, dramatúrgia i co-direcció artística amb Marc Chornet, 2023). Va guanyar la beca dramàtica Carme Monturiol el 2023. Per saber-ne més, instagram.com/alba_collado.

Uns intèrprets amb interessant recorregut

A Cristina Terzi, l´hem vist anteriorment a  L´últim día de l´home gos (Espai Brossa, 2023), Private (Teatre Gaudí, 2023) i a La millor obra que mai no veuràs als escenaris catalans (Dau al Sec, 2024). El 2019 va ser becada per European School of the Art of the actor a Italia. Va rebre el premi a la millor interpret femenina al Festival TEA (Toledo Escena Abierta), per la seva interpretació protagonista a l´obra Nuestra Señora de París, en gira per España. Altres muntatges en els que ha participat son Barricidi (Festival Grec, 2018), Es pronuncia Camí (Sala Beckett, 2021), Hernán Cortés se escribe con ñ (Sala Hiroshima, 2021). Ha format part de les companyies La Intuitiva i La Mala Companyia. Al cinema va guanyar el premi a la millor actriu al Festival Metrópolis Global, per la seva interpretació al curtmetratge, Atzucac. També a protagonitzat els curt, Dolors i Pompas de jamón. Per saber-ne més, instagram.com/cristinaterzi

A Francesc Marginet Sensada, l´hem recentment a La revolució de les 4 idees i Resonàncies IT. Observin aquest fills de puta, amb el Dúo Fàcil (Centre de les Arts Lliures, 2024), La forma de les coses (Versus Glòries, 2023), Tots eren els fills meus (Teatre Lliure, 2023), La setena porta (Fundació Joan Brossa, 2021) i formant part del Dúo Fàcil (que eren tres), en l’excel·lent cabaret-mexicà, Y me morí (La Seca, 2017), posteriorment van estrenar Bollywood Bombay Barcelona (2018). També ha format part de la Companyia Parking Shakespeare al Somni d´una nit d´estiu (2021). També amb el seu company Marc Tarrida, mantenen un programa d´humor a l´emisora de ràdio Ona Sants. Es titulat en interpretació per l´Institut del Tatre, promoció 2014-2018. Per saber-ne més, es-la.facebook.com/francesc.marginetsensada

Cristina Terzi i Francesc Marginet Sensada van protagonitzar una entranyable serie Confinats web serie, de la que en un inici ells van ser també els guionistes (2020)

Vingudes de diversos llocs de Catalunya

A senyalar com a curiositat de les procedències i ens falten completar amb la resta de participants en el muntatge, Cristina Terzi es falduda d´Ulldecona, a la falda del Montsià; la Laura Coromina Espelt es berguedana de Bagà; l´Alba Collado es vallesana de Sabadell: en Cesc Marginet es barceloní....a mida que sapiguem la procedència de totes i tots, omplirem aquest apartat. 

 

text :ferranbaile@gmail.com