Underneath

informació obraAutoria:
Lali Ayguadé
Intèrprets:
Lali Ayguadé, Lisard Tranis
Coreografia:
Lali Ayguadé
Direcció:
Lali Ayguadé
Sinopsi:

El de Lali Ayguadé és un dels grans noms de la dansa contemporània, una artista que ha ballat amb monstres de l´escena com Akram Khan i ha col·laborat amb coreògrafs com Roberto Olivan o Hofesh Shechter, però també amb la companyia de circ Baró d'Evel. La vau veure al curt Timecode, premiat a Cannes, als Goya i als Gaudí i candidat a l´Oscar al millor curt el 2016. Ara, amb la complicitat del ballarí Lisard Tranis, Ayguadé ens ofereix la seva creació més nova, una peça amb la qual torna al petit format.

Crítica: Underneath

29/09/2019

A mig dir, encara

per Jordi Bordes


Lali Ayguadé és una ballarina molt comunicativa que s'ha forjat com a coreògrafa alternant el carrer amb la sala. Juga amb una dansa molt obert, que alterna l'horitzontalitat del terra amb la verticalitat dels salts i els grans desplaçaments.

A sala, proposa accions corals (Kokoro, Saba, Iuanme). al carrer, normalment desenvolupa duets. No els importa aixecar pols del parc (com al Sismògraf amb De camino al otro o Incógnito) o mirar de ser més íntims, come aquesta peça. Potser Underneath és un retall de les investigacions que van plantejar a Here (recorda molt el seu principi, en una mena de persona que aprèn a posar-se dret). Els moviments que dibuixa Ayguadé projecten línies infinites. per l'energia en què es tracen. Despista, en aquesta ocasió, el joc forçat de voler-se explicar amb l'altre i al públic fent massa gesticulació que embruta i resulten buides, lamentablement.