We all live in a box

informació obraSinopsi:

A We all live in a box, tres individus s’entrellacen en el viatge de la seva vida a través de la dansa, la música en directe i les caixes que manipulen. L’obra contempla com ens definim a nosaltres mateixos i les vides que vivim creant aquests murs invisibles que consisteixen en els nostres ideals, les nostres creences.

En què consisteixen les caixes de la nostra vida? Com afecta la caixa amb la qual ens identifiquem a altres persones, a la societat, i com ens afecta a nosaltres? Com ens enfrontem a les caixes que ens conformen, ens desafien, ens limiten, ens detenen? Com ens trobem a nosaltres mateixos i als altres al mig de totes aquestes caixes?

Crítica: We all live in a box

15/06/2022

Les capses de Schrödinger

per Jordi Bordes

Fns ara, ens havíem valgut la tesi del gat de Schrödinger (posa un gat en un caixa i, al cap del temps tindràs un gat viu i mort alhora)en entendre la base de la teoria quàntica. Ara, gràcies a Abbae Company i a una estranya connexció amb el grup de folk i el seu tema Les capsetes es pot construir una altra tesi sobre el determinisme social. Si Xesco Baix denunciava la incapacitat de la classe benestant a conèixer situacions fora del seu àmbit de privilegi (en l'oci i a la universitat), aquest We al live in a box presentat a L'Altre festival (dedicat a visibilitzar un teatre terapèutic que aprofundeix en les malalties de salut mental, per exemple) incideix en la dependència, o no, de les estructures socials.

Una cub és un volum tancat, protegit en el que, si hi té cares obertes hi ha la possibilitat de relacionar-se amb altres persones. Dins d'una caixa d'un metre i mig per costat, els moviments han de ser, forçosament, coordinats. Ambae Company estableix una coreografia matemàtica dels dos cossos mentre que deixa l'aleatorietat en la composició musical, feta, a partir de ressons i pistes d'audio qu es van amuntegant l'una sobre l'altre. Evidentment, la peça demana una evolució i, per això, surten del cub i en colonitzen d'altres. L'estructura que havia estat útil per a fer creixer la seva identitat, ara pot ser desplaçada, construïda i deformada. En la cau de salut mental, fa una certa angúnia sortir del límits traçats però l'assumpcuo d'una diversitat no és absoluta fins que s'afornta fora dels paràemtres de protecció. a partir de llavors, una persona es pot considerar capaç de construir un nou marc mental (un nou cub) o de transitar-hi pel perímetre de fora, com qui agafa aire i decideix fer-se autònoma de la seva vida.

La teoria quàntica es preocupa per si el gat pot estar viu o mort a la vegada. Aquests cubs d'Ambae arrisquen les convencions restrictives, de seguretat, per esdevenir vives i amb plena capacitat d'enfrontar-se a cada embat de la vida. Sense ni una paraula, i amb una plasticitat molt bella es converteixen en un veritable cant a la llibertat.