Zoo. Antes Collado

Dansa | Nous formats

informació obraSinopsi:

On és la frontera entre el que és animal i el que és humà? Aquesta és una de les preguntes i eixos de treball fonamentals per al creador i ballarí Antes Collado, qui situa l’origen de la seva nova peça escènica en els anomenats “zoològics humans”. Aquests espais, que van formar part de l’imaginari europeu com a mínim fins al principi del segle XX, constituïen la versió més espectacular d’un continu en la lògica colonial, cientista i humanista d’Occident. Aquests zoològics humans es van veure a Barcelona o a l’Exposició Iberoamericana del 1929 a Sevilla, quan van ser exposats, durant més de dos-cents dies, un grup de nadius guineans i marroquins en les seves suposades “condicions autòctones”. Deixem tancat, tant ahir com avui, allò que considerem aliè, exòtic, amenaçador. Que potser no ha estat el zoològic el lloc idoni per reafirmar quins cossos tenen dret a mirar i quins han de ser exposats? Quins cossos són humans i quins animals?

Enfront d’aquest zoo, Zoo! exigeix unes altres maneres de mirar i de concebre els cossos. Antes Collado dona cos i espai a alguna cosa situada en els límits entre el ballarí i l’animal, entre el que és corporal i el que té a veure amb l’espai, entre la llum i l’ombra, entre el que és real i el que és simbòlic. I, doncs, no està el cos animat per milers d’altres cossos, per altres fantasmes corporals més enllà del que és humà?

Antes Collado és un creador escènic i ballarí nascut a Castella-la Manxa el 1991 que utilitza imatges i postures que porten el cos i la dansa més enllà del que és convencional. Amb una personalitat polièdrica, ha estat estudiant de belles arts, ha après de manera autodidàctica des de danses urbanes fins a balls de saló esportius, imparteix classes de pilates i fa ioga, tots elements i llenguatges que utilitza en les seves creacions. Ha presentat els seus muntatges en escenaris i festivals que van des de la Biennal de Dansa de Venècia fins al festival Sismògraf d’Olot, i des de Cádiz en Danza fins al Beijing Dance Festival o el festival Nuit Blanche de Brussel·les, entre altres. Resident a Barcelona, Antes Collado col·labora habitualment amb Ça Marche, col·lectiu artístic creat el 2015, i amb el projecte musical Tarta Relena.

Crítica: Zoo. Antes Collado

24/07/2021

Animalades

per Jordi Sora i Domenjó

La gàbia s’ha ampliat. Si a “Crisálida” es tractava d’un dispositiu escènic, a “Zoo!” ha transformat la Sala Pina Bausch del Mercat de les Flors. Antes Collado hi desplega un repertori immens de potencialitat física.

Podeu llegir la crítica a Escena de la Memòria