RECOMANACCIONS. cròniques ‘a la cuina’


03/10/2019

Crònica prèvia de la Fira Mediterrània 2019

Reinterpretar el present des de l’arrel

per Núria Cañamares

Observar l’arrel tradicional per parlar del present. Un present que mira enrere i reinterpreta el que veu des de l’ara i aquí, dins el context social i polític en què viu. Un present que no renega del passat, sinó que parteix del patrimoni i l’herència cultural per activar el seu motor creatiu. Un present inclusiu i absolutament polièdric que provoca la confluència entre dos mons que no tenen per què girar-se l’esquena: l’associacionisme i el sector professional. Aquest és el repte.

La Fira Mediterrània de Manresa treballa a 360 graus abraçant tota proposta artística interessant i de qualitat nascuda en el bressol del mediterrani i articulada al voltant de les arts escèniques, la música (del món i folk) i la cultura popular. D’aquí la seva heterogènica programació, que tant ens ofereix representacions d’artistes consolidats i descobrir prometedores companyies emergents com gaudir de colles castelleres, esbarts i també, en el marc d’un variat OFF, grups de teatre amateur.

La Mediterrània 2019 portarà del 10 al 13 d’octubre 117 companyies, 19 de les quals són internacionals. S’hi veuran 28 estrenes (16 absolutes) i un total de 158 funcions. Entre la cartellera destaquen, entre d’altres, l’espectacle inaugural Animal de Sèquia de la coreògrafa Sol Picó que, acompanyada de la Banda Chapicó, viatjarà a l’essència de la cultura popular valenciana; la Polka Chinata que l’italià Alessandro Sciarroni ensenyarà a ballar per salvar-la de l’extinció; Socarrel en què el coreògraf ebrenc Roberto Olivan (director del Deltebre Dansa) de la mà del ballarí Magí Serra, el dj francès Laurent Delforge i el quartet occità Vox Bigerri fusionen la dansa contemporània, l’electrònica i la polifonia; Llibert Fortuny Electro Cobla Sound on el reconegut saxofonista de jazz s’acostarà a la sonoritat de la cobla; o el concert de The New Catalan Ensemble en homenatge als 50 anys de la mort de Josep Carner amb la participació de Carles BeldaGemma AbriéJoana GomilaMarc Parrot Gemma Humet i la col·laboració especial de l’actriu Clara Segura i el poeta Josep Pedrals.

Aquests són exemples de la mirada cap a l’arrel, un dels tres grans conceptes al voltant dels quals girarà la fira. Els altres dos són els joves amb noms emergents com Arnau Obiols, Criatures, Clàudia Cabero, Marala Trio, Tarta Relena i Júlia Farrero, i la qüestió de gènere, plenament a l’ordre del dia, amb les peces La Oscilante de Pol Jiménez Juan Carlos Lérida, Àer de Laia Santanach o Sardina Freskueee! de les basques Organik Dantza.

D’altra banda, el focus de la fira apunta enguany a l’illa de Sardenya, de la qual ens presentarà propostes tan idiosincràtiques com el Carnevale di Ottana i les seves Boes e Merdulesuns personatges que sorprendran amb les seves màscares antropomorfes i indumentària amb llana d’ovella recoberta d’esquellots; el cant tenor considerat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO des del 2005; la dansa sarda o el joc de la morra. Les activitats tindran la Plaça Sant Domènec com a epicentre, on s’instal·larà una fira amb tast de productes gastronòmics artesans del territori italià.

És la 22a edició de la fira i la primera de la renovada direcció artística, a càrrec de l’olotí Jordi Fosas per, de moment, els propers tres anys. Fosas compta amb una llarga trajectòria i contrastada experiència en el món de la cultura popular (Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, Festival Ésdansa de les Preses, Festivals du Sud, Agrupació d’Esbarts de les comarques gironines) i confia plenament en l’intercanvi, la interrelació i la intersecció de tots els agents vinculats a l’arrel per generar discurs i mercat. Ho comprovarem ben aviat.


Consulteu els itineraris Recomana i la programació amb les crítiques del que ja hem vist