Circ Històric Raluy

informació obraSinopsi:

Per fer Un Viatge en el Temps no cal cotxe. Tampoc equipatge o reserves. Per traslladar-te a altres èpoques només cal tenir ganes de viure una experiència inoblidable i gaudir del nostre últim espectacle. Un projecte que recupera l’estètica i la innocència del circ de sempre i la recrea amb números innovadors.

Màgia, humor, piruetes i dansa portada a terme per artistes de tot el món i que sorprendrà grans i petits per la seva puresa. Més d’una hora i mitja de diversió on l’única cosa que s’atura és el temps. La imaginació, les rialles i l’emoció mai paren

Crítica: Circ Històric Raluy

03/01/2020

La tradicional visita al Circ Raluy

per Ferran Baile

El Circ Raluy arriba com cada any al Port Vell de Barcelona. Enguany és el Circo Histórico Raluy, amb la dramàtica circumstància d´haver perdut el seu director i creador, Carles Raluy, que va morir inesperadament el 23 de novembre del 2019, als 75 anys. Però és llei del món de l´espectacle, “passi el que passi, l´espectacle ha de continuar”, i el seu germà Francis s´ha posat al front per complir amb el compromís de no deixar Barcelona sense la seva habitual visita per les dates nadalenques.

Ja és tradició anar amb la família, al llarg d´aquestes dates pre-nadalenques i post nadalenques, a veure el darrer espectacle del Circ Raluy. Tot va començar els anys 90, quan el jove historiador del món del circ Genís Matabosch va descobrir que hi havia un circ català voltant pel món i va aconseguir que les autoritats catalanes els hi donessin l´acull i el reconeixement que mereixien.


L´espectacle d´enguany

Conservant aquest toc íntim, nostàlgic, romàntic, auster, ingenu i familiar, marca de la casa, marca dels Raluy aquest any podem gaudir dels espectacles de cordes-teles amb l´hongaresa Lorena Hantal i la parella Ugo i Togni: el destacat malabarista Willy Colombaioni, de la llarga saga dels Colombaioni començada pels celebres pallassos, I Colombaioni; l´home forçut Enrico Robinson capaç entre d´altres heroïcitats de rebre un impacte de bala, 30 quilos, disparada a molt poca distancia per un canó; l´increïble contorsionista Saulo Roque en doble personalitat, l´home Granota i l´èmul de Pinotxo i l´omnipresent i ja molt conegut i popular, pallasso-malabarista-cantant-animador d´origen portuguès Sandro Roque. Com es pot deduir per la coincidència dels cognoms, Sandro i Roque son germans. L´italià Jessy pren el relleu com a cap de pista i presentador i Francis Raluy conjuntament amb la petita neboda de la nissaga es l´encarregat de tancar l´espectacle amb una petita variació de l´habitual, tendre, chaplinià epíleg final.

La companyia en ple surt a acomiadar i fotografiar-se amb els espectadors, que a més tenen el sempre estimulant plaer de contemplar l´orgue centenari amb els seus autòmats i fotografiar-se també davant dels també històrics carruatges.

El Circ Històric Raluy serà al Port Vell fins el mes de febrer. www.circoraluy.com


Del Circ Museu Raluy a l´Històric i el Legacy

El 2016, les desavinences, impulsades per les noves generacions amb nous projectes, va fer que els dos germans fundadors del Circ Museu Raluy, decidissin muntar un circ cadascú, en Lluis Raluy li va donar el títol de Circ Raluy Legacy, i en Carlos el Circ Històric Raluy.  Cadascú tindria el seu circuit i s´alternarien per Nadal a Barcelona.Des de l´estiu, no hi ha dos sense tres

Una nova escissió dins dels Raluy fa que ara siguin tres els circs amb el nom dels Raluy. Rosa Raluy, la filla de Cartes Raluy, emparentada amb la família Garibaldi, ha decidit muntar el seu propi circ, Raluy Teatre Circ Rosa Raluy.


El futur del London Bar

Ara caldrà veure com queda la situació de l´emblemàtic London Bar, del carrer Nou de la Rambla, que va recuperar i evitar el tancament Carles Raluy. En aquest històric local el pare de la nissaga Raluy, Luis Raluy Iglésias va obtenir els contactes per incorporar-se a la troupe d´acròbates Keystone amb els que es va iniciar i obrir camí al món internacional del circ.

        


Text, ferranbaile@gmail.com