Cosas que se olvidan fácilmente

informació obraCompanyia:
Cia. Teatre Tot Terreny
Autoria:
Lali Álvarez
Direcció:
Ada Vilaró
Sinopsi:

L’any passat, l’autor d’aquest espectacle es va adonar que començava a tenir problemes de memòria. I va comprovar que la seva mare també patia buits importants. Aquests oblits van inspirar "Cosas que se olvidan fácilmente", un espectacle fotogràfic que transforma els records i, de la mateixa manera que ho fa la ment, n’inventa de nous. Una petita història de la segona meitat del segle xx a Espanya. Un joc de cartes convertit en un muntatge teatral per a cinc espectadors.

Espectacle finalista en la categoria de noves tendències. Premis de la Crítica 2015

Crítica: Cosas que se olvidan fácilmente

04/07/2015

Crònica d’un temps o objectes en la memòria

per Joaquim Armengol

Insòlita introspecció (29/12/2016)

De vegades, el veritable artista oculta el seu rostre en la discreció. Una raresa en els nostres dies, tan abocats com estan a l'estridència fàcil, a la vacuïtat i a l'exageració. És obvi que la vida artística d'aquests virtuosos circula per una via paral·lela a la del soroll mediàtic, perquè el seu és un altre ritme, un ritme que es capbussa en la introspecció, al caire d'un altre sentit. Parlo d'artistes autèntics com Xavier Bobés, un mag dels petits escenaris, de creadors que sovint ballen a la corda fluixa, personalitats complexes que sedueixen i fascinen per fer rellevant el seu imaginari superb i misteriós. Parlo d'il·luminar la foscor, com ho fa aquest petit gran espectacle anomenat: Cosas que se olvidan fácilmente.

Xavier Bobés no només és un creador sorprenent, sinó que manté intacta la capacitat per reinventar-se. Les seves idees són autèntiques troballes escèniques. És per això que els seus espectacles queden fixats a la memòria. Penso en aquella primera revelació anomenada El cap als núvols, penso en Duet, en El rei de la soledat, en A taula, penso en l'inquietant i pertorbador món d'Insomni o en l'indefinible Monstres, fet amb materials de costura utilitzats com a instruments quirúrgics. Xavier Bobés torna a deixar-nos bocabadats amb Cosas que se olvidan fácilmente, una peça extraordinària, una virtuosa reconstrucció fabulada del passat que sorgeix quan l’artista s’adona que comença a tenir problemes de memòria. 

Cosas que se olvidan fácilmente és un espectacle fotogràfic i objectual en sentit ampli, un espai participatiu per recuperar records i transformar-los. Com? Inventant-ne de nous. De fet, és una sessió teatral insòlita, no veureu res d'igual, amb sentit històric i plena de sensacions, molt propera. Un joc escènic saturat d'humor, delicadesa i sentit, només per a 5 espectadors, on el propi Xavier, transfigurat en un mag del sortilegi, i lliurant el so de la seva pròpia veu, evoca un admirable relat històric col·lectiu, el del propi espectador. Un viatge interior a través dels sentits cap aquell temps passat que ens ha configurat. Penso que mai haureu vist res de semblant, d'una imaginació i senzillesa comparables. És una meravella!

------------------------------------------------------------------------

Crònica d’un temps o objectes en la memòria 4/7/2015

Pocs artistes tenen la capacitat d'haver desplegat un imaginari visual i sonor tan ric i potent com Xavi Bobés (Playground). El seu univers particular estètic provoca sovint vertader estupor. Sorprèn moltíssim topar-se amb aquest món tan delicat i d’una fosca tan inquietant i alhora lluminosa. La veritat és que quan s’entra en el seu espai particular ja no se’n surt. Passa en qualsevol dels seus espectacles i també, de forma particular, en aquest darrer. Cosas que se olvidan fácilmente és un espectacle sorprenent i brillant, un camí per penetrar en l’estrany món de la memòria, de la imaginació i de la infància. Un viatge interior, cap endins, cap aquell temps històric i personal que ens ha configurat irremeiablement. Un temps memorístic que recorre espais revelant la possibilitat de reconquerir vides passades o d’inventar-ne de noves, de renéixer en els buits mentals més significatius. Cosas que se olvidan fácilmente ens fa reviure i tastar l’oblit, però també és la possibilitat d’una nova llum. Commemoració que esdevé el relat de la pròpia vida, una senda visual i sonora per allò que, d’alguna manera, ens ha modelat l’esperit i la vida.

Aquest, però, és un espectacle atípic i molt particular. Per a cada sessió només hi ha lloc per a cinc persones. Cosas que se olvidan fácilmente és una experiència teatral molt íntima, però també familiar, evocadora i especial, i que viu de complicitats. Es pot veure al Festival Grec, al Mercat de les Flors, tots els divendres, dissabtes i diumenges del mes de juliol, a les 19:30h i a les 22:30h. A la tardor, el podreu veure al Caet, a Terrassa; i també a Girona, al Festival Temporada Alta.