Divina de la mort

informació obra



Intèrprets:
Júlia Calzada, Joana Castellano, Gisela Guitart, Marc Arias, Paula Segura
Direcció:
Juanjo Cuesta-Dueñas
Companyia:
Fac-òf
Il·luminació:
Adrià Aubert
So:
Adrià Aubert
Vestuari:
Aleix Garcia
Sinopsi:

Divina de la mort és un cabaret lleuger i descarat que, en clau de comèdia, revela el caràcter grotesc de les violències estètiques.

Sota la forma i els colors del cabaret més clàssic, els números d’aquest espectacle exposen situacions absolutament contemporànies basades en experiències pròpies, enquestes i entrevistes. Però no patiu, tenim clar que la gràcia de la vida és posar-li una mica de maquillatge i algun filtre, no?

Crítica: Divina de la mort

08/06/2024

Rebel.lió contra els canons de bellesa

per Ferran Baile

Divina de la mort es un espectacle cabaretesc d´alguna manera inspirat en els de Karl Valentín (1882-1948), salvant distàncies, a Berlín (la música pre-espectacle amb temes de la pel.lícula Cabaret, ens va posant en situació, Willkommen,Two Ladies).

Espectacle format per sketches-escenes breus que es van lligant consecutivament sota la idea comuna de l´actual culte obsessiu, malaltís i traumàtic als canons de bellesa femenina imposat per la societat.

L´espectacle té moments força aconseguits com la desfilada de modes Sex-Trash de l´inici o la desconstrucció del Kevin congelat. D´altres força divertits com la visita a la psicòloga (potser una mica massa histèritzada) o la parodia dels cantautors d´imaginació reduïda (jo-tu i quatre tòpics).

Especialment brillant és el final on la jove del quadre (escena d´inici) s´allibera de tots els complexes i se´ns mostra relaxada amb tota la seva juvenil i encisadora bellesa.

En conjunt Divina de la mort es un espectacle irregular i per moments inconexe, al que li falta una dramatúrgia més elaborada, però que té en la força i entrega de les seves joves actrius i el seu jove actor, el seu millor atractiu.

Humor trencador, però no massa, burla punyent dels canons i consells de bellesa, dels falsos cants de sirena per a la perfecció, dels acomplexants comentaris sobre el cos de cadascuna.

Un atractiu afegit es el que a cada funció de forma inesperada hi ha una companyia o una artista invitada. Ho va ser la nit de la primera estrena, Laura Aubert, i ho han estat en nit successives The Feliuettes, titellaires, actrius i fins i tot un grup femení de punk rock.

El llarg camí i canvis del muntatge original

Aquest espectacle, en els inicis Bellesa, bellesa, un cabaret deformat, va estar premiat als premis Mostra´t 2017, al Parc Sandarú. Es va crear durant una residència de la companyia a la Nau Ivanow, on es van fer les primeres representacions i posteriorment el 2018 es va estrenar al Teatreneu. En aquests inicis la companyia la composaven cinc actrius i un actor. A finals del 2022, l´espectacle ja sota la direcció de Juanjo Cuesta i més cohesionat i treballat, va tornar a estrenar-se amb el títol Divina de la mort, al Círcol Maldà. En aquest cas la companyia ja es formada per quatre actrius i un actor.

Una companyia amb voluntat experimental i trencadora

La Companyia Fàcof es una companyia formada el 2015, per les joves actrius sorgides de l´Escola Superior d´Art Dramàtic Eòlia, Joana Castellanos, Júlia Calzada i Paula Segura. Des dels inicis busquen un teatre fresc, carregat d´humor i esperit crític, de creació col·lectiva amb temes suggeridors i actuals i amb perspectiva de gènere. Els seus muntatges han estat, In memoriam (2015), Bellesa bellesa un cabaret deformat (2016-17), Amor 3 amb Shakespeare al cap (estrenat al Teatre Borràs, 2023, co-dirigit amb Laura Aubert) i Divina de la mort (2022-24). www.ciafacof.com

Els intèrprets

Julia Calzada, co-fundadora de la Companyia Fàcof. Graduada en Traducció i Interpretació per la Universitat Autònoma de Barcelona, formada en Arts Escèniques a l´Escola Superior d´Art Dramàtic Eòlia. L´hem vist darrerament a El temps de les coses (Teatre Eòlia, 2024), Planeta Pària i El futur (Teatre Eòlia, 2019). Amb Bellesa, bellesa, cabaret deformat, va aconseguir el premi a la millor actriu a la Mostra de Teatre de Barcelona 2020. www.instagram.com/juliacalzada3

Joana Castellano, co-fundadora de la Companyia Fàcof. graduada en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra, postgrau en Arts Escèniques i Acció Social a l´Institut del Teatre, formada a l´Escola Superior d´Art Dramàtic Eòlia. Ha participat recentment a Partícules paral.lelles (Guanyadora del 25 Mostra de Teatre de Barcelona, estrenada al  Dau al sec, 2021 i al Teatre Akadèmia, 2023), Variacions (TNC, 2022), Grinder, el musical (ajudant de direcció, Teatre de l´Eixample, 2016)

Paula Segura, co-fundadora de la Companyia Fàcof. Actriu, cantant i locutora, formada a l´Escola Superior d´Art Dramàtic Eòlia. Estudis de quart curs de grau mig de piano al Conservatori Municipal de Barcelona. El 2020, va estrenar Viva al Festival Píndoles i  in (UTIL), guanyadora de la beca Odissea-Eòlia, co-protagonista, al Teatre Eòlia. Recentment ha posat la veu a l´espectacle del Cirque de Soleil, Crystal. www.instagram.com/soypaulasegura

Gisela Guitart, graduada en estudis superiors d´Art Dramàtic a l´Institut del Teatre. Es actriu, locutora, titellaire i sommelier. Últimament l´hem pogut veure a l´espectacle familiar de teatre d´objectes El monstre de colors , amb la companyia Tutatis (Teatres Condal i Goya, Teatro Alcázar Madrid, 2020-2023 i gira), W.I.T.C.H, amb la companyia Les Fugitives (2019-2020) i a CORtradiccions (2019-2020, co-autora). També està de gira amb l´espectacle Rhinos de la Cia. Zum Zum Teatre i amb la companyia internacional de teatre visual Tipot. Col.labora amb la Companyia Fàcof, als espectacles Bellesa, bellesa cabaret deformat, Amor 3 amb Shakespeare al cap i Divina de la mort. www.giselaguinart.com

Marc Arias, ha actuat a, Angèlika (gira, 2023), Hi ha algú? (Sala Ars, 2021), Fer una comèdia es un drama (Teatre Eòlia, 2018), La Caputxeta vermella i un llop diferent (Teatre del Raval, 2018) i Forest (Teatre Almeria, 2017), www.facebook.com/p/marc-aria

Un director amant del cabaret

Juanjo Cuesta Dueñas, nascut a Burgos y doctorat en Arts Escèniques per l´Institut del Teatre, del que es professor en actiu des del 2001. Com a actor i amb la seva companyia Líquido Teatro ha actuat en nombrosos festivals i col·laborant amb la companyia Dúo Fàcil va posar en escena com a director Yo me morí, cabaret mexicà (esplèndid) i Bollywood, Bollywood (ambdós estrenats a l´Espai Brossa, 2017-18. Al Teatre Principal de Burgos ha estrenat Antígona y La casa de Bernarda Alba.

Preparant el relleu

La llavors molt jove companyia Els Pirates van fer-se càrrec del Círcol Maldà i van crear una programació d´espectacles de petit format rica en enginy, frescor i qualitat. Consolidats tots els seus components dins el món professional el Círcol Maldà es va obrint a projectes i companyies de nova creació amb el que es pot interpretar com un intel·ligent relleu generacional dins d´aquest espai emblemàtic i únic.  

 

Text: ferranbaile@gmail.com

.