Estudi 3 - Aina Alegre

informació obraAutoria:
Aina Alegre
Sinopsi:

Estudi 3 és una performance creada a partir d’un recull de converses amb persones vinculades al ball dels Pastorets de Vilafranca del Penedès, i forma part d’una col·lecció d’estudis de recerca de pràctiques físiques, oficis i danses que impliquen el gest de picar a terra o sobre una superfície i que en conseqüència produeixen una ressonància corporal.  

Crítica: Estudi 3 - Aina Alegre

19/10/2020

De Setmana Santa amb texans

per Jordi Bordes

Aina Alegre balla des de dins, concentrada, amb un so mecànic que res recorda una tonada d’una banda amb un grup de balladors tradicionals. És una dansa que manté la verticalitat dels folklore però que el transgredeix en la fragmentació i en obviar l’element que caracteritza aquella dansa. Sense el bastó (només el deixa veure momentàniament al principi, abans de desvetllar d’on sorgeix) sembla construir columnes que arrelen a terra i que es projecten al cel, braços enlaire. Les passes evoquen la dansa tradicional però no el seu vestuari ni la llibertat en què es desplaça sense parella ni grup que l’acompanyi. Hi ha energia, i la transmet sense acusar el cansament que, aparentment, hauria de suposar a la peça.

L’enigma de la peça es desvetlla amb l’entrevista (en veu en off) que la ballarina també utilitza per ballar. Seguint un mateix patró de moviment però donant-li l’aire que Alegre desitja. El fluorescent de la corda, els cordills i el jersei repta a la tradició de la dansa recuperada als anys 80 a Vilafranca del Penedès. Com el ioga de Núria guiu de Likes i Spiritual boyfriends. Els texans i les vambes ballen amb intensitat, com si fos pels carrers de la vil·la i dalt de l’entarimat que provocava terrabastall quan els 12 balladors picaven a l’uníson. Hi ha tanta frescor i ganes de sortir ballant de les foscors de la Setmana Santa que Alegre, s’escapa és enllà del pàrquing de cotxes… Respiraria amb la mateixa sintonia que els premis Delfí Colomé (EgurRa, Pilar de dos, Aèr, o Teia que en va quedar finalista) si aquest any s'hagués convocat.