Fenomen

informació obraIntèrprets:
Quim Girón, Moon Ribas
Autoria:
Quim Girón, Moon Ribas
Escenografia:
Laura Clos (Closca)
So:
Joan Cot
Sinopsi:

Fenomen, la primera col·laboració artística entre Quim Girón i Moon Ribas, sorgeix arran d’un procés creatiu dedicat a portar els fenòmens naturals a l’escenari.

Fenomen és un duet que dialoga amb la temperatura, que utilitza el gel com a element principal per modelar diferents universos. La transformació constant de l’espai, dels cossos, de la matèria, es va posant de manifest durant el transcurs de la peça.
Fenomen és una invitació a compartir un espai proper, poètic i fresc. A gaudir d’una peça que gira al voltant d’un congelador sobre rodes i del pas del gel per tots els seus estats: sòlid, líquid i gasós.

Crítica: Fenomen

11/04/2021

Una expedició gamberra per trencar el gel

per Clàudia Brufau

Un pati de jocs. Un laboratori gamberro. Fenomen, l’espectacle en working progress de Quim Girón i Moon Ribas que s’estrenarà al Grec 2021 et convida en un lloc que tant és un espai de joc, un laboratori frenètic com un paisatge hipnòtic per gaudir del gel en tres estats: sòlid, líquid i gas. Seguint, la línia i el seu interès pels elements, com ho va fer amb Fang, Girón, aquesta vegada acompanyat per l’artista cyborg Moon Ribas s’endinsa en un altre element per fer-nos-el redescobrir. 

Un congelador gran amb rodes, el cofre màgic des d’on van sortint blocs de gel, és el portal de l’univers poètic i lúdic de Fenomen, del quan Girón i Ribas en són els habitants. És la primera vegada que col·laboren plegats, tot i així ja destil·len una complicitat deliciosa amb la qual contagien al públic sense artifici. Frescor i calidesa a parts iguals. 

Per què cal caminar sobre el linòleum negre i sec quan pots entrar caminant en vertical? Ja et posaràs dempeus quan et calcis uns grampons per aferrar-te al bloc de gel. Així de “senzilla” és l’entrada de Quim Girón a escena, on aviat s’hi suma Moon Ribas sortint amb elegància del congelador amb rodes. A partir d’aquí l’espectacle es desplega en petits exercicis de física, química i circ –una combinació molt didàctica, per cert. Des de l’exercici en el que Girón va grimpant de bloc en bloc a les tombarelles i croquetes aquàtiques de Ribas sobre el linòleum cobert de trossets de gel i aigua freda. Els dos es van posant a prova l’un a l’altre, sense pretensions. A Fenomen es cristalitzen unes imatges potens i hipnòtiques com quan el fum es deslliça sobre les miques i trossos de gel estesos sobre el terra, que des de la perspectiva dels espectadors asseguts arran de terra es converteix en un paisatge infinit en time-lapse.

Fenomen embadaleix i diverteix, et torna a fer sentir que tens deu anys. És un retorn al plaer del joc, de la descoberta amanit amb esperit gamberro.