Greta, la rateta que escombrava l'escaleta

informació obraCompanyia:
Banda Municipal de Barcelona
Direcció Musical:
Henrie Adams
Sinopsi:

La Rateta Greta és tota una artista: malabarista, trapezista, equilibrista... i a més a més escombra aquest teatre. Escombrant sota l’escenari ha trobat... un dineret! El seu amic, el Ratolí Rinaldo, li aconsella que es compri un llacet per a la cua, però la Greta ho té ben clar: el farà servir per muntar un gran espectacle! Avui són les proves per decidir quin dels animals actuarà amb ella. Serà el Gall Ventríloc? O el Porquet Ballarí? El Gos Domador de puces o potser l’Ase Mag? O es deixarà fascinar pel Gat Hipnotitzador?

Crítica: Greta, la rateta que escombrava l'escaleta

13/07/2017

UNA RATETA ABROBATA

per Ferran Baile

Un enginyós i divertit gir al conte tradicional, fa de la rateta una apassionada artista de circ, que mentre està netejant el teatre troba un important dineret.  Ho comenta amb el seu amic, el menut ratolí Rinaldo (personatge emblemàtic en els espectacles d´Eugenio Navarro), fent-li saber que amb aquest dineret podrà complir el seu somni de formar companyia i crear un bonic espectacle. Decideix convocar un “casting” d´artistes i per allí passen el gall ventríloc, el porquet ballarí, el gos domador de puces, l´ase il.lusionista i un malintencionat gat hipnotitzador.

Cap d´ells convenç la rateta que finalment acaba descobrint en el seu amic incondicional amic Rinaldo, l´artista que necessita pel seu espectacle.

Un espectacle rodonet de 50 minuts, que va dirigit als més petits, però cluca l´ull també als pares i mares. Titelles de taula, ben manipulats per dos experts titellaires, la Glòria Arrufat (autora de les “birgueries” acrobàtiques de la rateta, gràcies al mecanisme inventat per l´Alfred Casas) i el veterà Eugenio Navarro, anima i motor de La Puntual. Tot dins d´un magnífic teatret de fusta concebut pel mestre titellaire Alfred Casas i amb una cuidada il.luminació de Quico Gutiérrez.

El guió és de la directora-actriu i dramaturga Raquel Loscos (Assajar és de covards) i la música de la reconeguda cantant i compositora Mariona Sagarra. Destaquem també la constructora dels titelles, Clara Algaba i la dissenyadora del vestuari, Àgueda Miguel. L´espectacle ha estat dirigit per en Néstor Navarro. És a dir que en aquesta ocasió s´han intercanviat els papers i el fill ha dirigit al pare.

Una trilogia sobre contes

Aquest espectacle forma part de la segona part de la trilogia de contes de la Companyia La Puntual, la primera va ser En Patufet, amb el mateix equip. Abans en Eugenio Navarro en solitari va portar a escena El cavall de Troia o La petita Elena.

Greta, la rateta que escombrava..l´escaleta, es podrà veure fins a finals de juliol i tornarà el mes de setembre.

El teatre més petit

La Puntual passa per ser el teatre, amb programació continuada, més petit i l´unic dedicat integrament als titelles de Barcelona. El seu escenari té 2,70 metres d´ample, amb tres de fondària i quatre d´alçada. Va néixer l´any 2005, de la mà de l´Eugenio Navarro (Las Palmas, 1953), històric co-fundador de la mítica companyia La Fanfarra formada el 1976, que va voltar el món i va fundar el primer teatre de titelles, el Teatre Malic (1984-2002). 

Una artista polifacètica

Gloria Arrufat és una jove actriu-rondallaire-contacontes i titellaire, que va començar la seva activitat professional l´any 2000. El 2011 amb Paulette San Martín i l´Ivo G.Suñé, varen formar la Zippit Company amb la que han portat a

escena dos espectacles, Monstres i Jai, el mariner. Actualment combina la seva participació amb la companyia La Puntual, amb els “bolos” de Jai, el mariner i la cura, conjuntament amb el seu company, del seu esplèndid “titella” humà, que encara no ha complert l´any de vida i que és un dels més assidus espectadors a La Puntual.

www.zippitcompany.com i http://gloriarondalles.blogspot.com

   

text: ferranbaile@gmail.com


Trivial