Hazte banquero.Tarjetas Black...

informació obra



Text:
Grup d'informació periodística , Supervisió legal del projecte Xnet
Direcció:
Simona Levi, Matthias Rebstock
Intèrprets:
Josep Julien, Albert Pérez, Elies Barberà
Vídeo:
Jordi Soler Quintana
Il·luminació:
Albert Mossol
Producció:
Asociación Cultural Conservas
Autoria:
Matthias Rebstock
Estrena:
Grec 2016
Sinopsi:
Aquests documents són els continguts en el judici del cas Bankia, a més de la informació periodística que han generat en temps real: les actes, els correus electrònics que rebien i enviaven els seus protagonistes, els anomenats “correus de Blesa” mitjançant els quals coneixem les famoses "targetes Black". Elles donen títol a un espectacle del qual els seus propis protagonistes han escrit el guió.

La plataforma d'activisme anticorrupció Xnet, aportant tota la informació que han filtrat, així com el col·lectiu que va iniciar el cas a l'Audiència Nacional en nom d'un grapat d'afectats, 15MpaRato, porten a escena la narració d'un desastre econòmic i les posteriors batalles entre famílies polítiques que van propiciar la caiguda dels seus protagonistes, entre els quals l'expresident de Bankia, expresident del Fons Monetari Internacional i exministre d'Economia Rodrigo Rato.

Els documents reals i verídics relacionats amb el cas són el material amb el qual es construeix aquesta peça de teatre documental. Hazte banquero. Tarjetas Black: todo lo que quisieron ocultarte, con sus propias palabras és una història real i, com tota història real, és dramàtica però, sobretot, absurda i terriblement còmica.

Crítica: Hazte banquero.Tarjetas Black...

30/06/2016

Simona Levi li dòna canya a Bankia i les Black mitjançant una eixerida mostra de teatre document molt ben documentat

per Ramon Oliver

Ho sabem des de sempre, però mai no deixa de sorprendre’ns: quan et mires el món des de les altures, sovint acabes perdent el món de vista! I llavors, entres en un estat en què ets sents eternament situat més enllà del bé i del mal. I en què fins i tot te n’oblides que l’eternitat – com a mínim  en aquesta vida-  no existeix, mentre te n’oblides també fins i tot de les clàusules que vas signar tu mateix, i que poden obligar-te a fer de cop i volta un aterratge a la realitat. L’experiència ens demostra que tots podem patir aquesta mena de miratges. Però que el fenomen es produeix en quantitats altament alarmants quan de la classe política, la classe financera i altres esferes del poder es tracta. Segurament, perquè aquestes classes i altes esferes, estan ancestralment acostumades a gaudir molt sovint dels privilegis de la impunitat.

Totes aquestes divagacions un punt filosòfiques, vénen inevitablement al cas arrel d’una proposta escènica signada per Simona Levi que es deixa de filosofies a l’hora de posar el dit a la nafra de la corrupció en totes les seves vessants. I de  denunciar sense embuts i sense altres paraules que aquelles que van pronunciar o van posar per escrit els mateixos protagonistes de la història el gran escàndol representat per les targetes Black. Com estic segur que, qui més qui menys, tots i totes  vosaltres heu sigut beneficiaris d’aquestes targetes dotades de crèdit gairebé infinit i emeses per Caja Madrid i Bankia ( una entitat bancària que ens desperta tan afecte, que fins i tot hem decidit rescatar-la entre tots amb els nostres propis diners) , no entrarem en detalls. Ja s’encarregaran de fer-ho Simona i el molt ben documentat Sergio Salgado, que primer han tingut la feinada de recollir milers i milers  de documents sobre el cas ( la part del lleó, se l’emporten els emails escrits pels protagonistes). I que després, han tingut la feinada de seleccionar aquells que podien transmetre amb més claredat l’evolució que va anar seguint el tema, per tal de donar lis un format escènic didàcticament  trempat, i ben  fàcil de seguir. Un format escènic no exempt tampoc dels seus bons moments de comèdia involuntària ( evidentment, Simona sap treure-li puntual  partit humorístic a situacions que , de ben segur, ara no els hi deuen fer cap gràcia a la colla de personatges que desfilen per l’escenari) , dels seus tocs de “thriller” econòmic, i d’aquell rerafons lúdicament filosòfic sobre la desconnexió entre poder i realitat al qual em referia abans.

Tot, amb el ben saludable objectiu de donar a conèixer a quantes més persones millor  les esbojarrades malifetes i eixelebrades decisions que van originar aquelles targetes. I  que , com podreu comprovar , esquitxen a organitzacions i personatges que, si no esteu al cas del cas, ni us podeu imaginar que acabin esquitxats.   I  tot també , amb la finalitat d’obtenir  de pas – el necessitaran - el més ampli coneixement i recolzament popular de cara al judici sobre el tema que tindrà lloc ben aviat, i en el qual les associacions vinculades al naixement d’aquesta proposta hi juguen un paper decisiu en la part acusatòria. Cal desitjar lis molta sort. I recordar de pas que, de vegades es pot tenir la sensació que vivim a un país en el qual els grans escàndols relacionats amb la corrupció en totes les seves vessants, no solsament no paguen peatge quan arriben les eleccions, sinó que més aviat semblen aportar rèdits electorals.O és una impressió subjectiva? No: crec que és una realitat objectiva.