Hazte banquero.Tarjetas Black...

informació obraText:
Grup d'informació periodística , Supervisió legal del projecte Xnet
Direcció:
Simona Levi, Matthias Rebstock
Intèrprets:
Josep Julien, Albert Pérez, Elies Barberà
Vídeo:
Jordi Soler Quintana
Il·luminació:
Albert Mossol
Producció:
Asociación Cultural Conservas
Autoria:
Matthias Rebstock
Estrena:
Grec 2016
Sinopsi:
Aquests documents són els continguts en el judici del cas Bankia, a més de la informació periodística que han generat en temps real: les actes, els correus electrònics que rebien i enviaven els seus protagonistes, els anomenats “correus de Blesa” mitjançant els quals coneixem les famoses "targetes Black". Elles donen títol a un espectacle del qual els seus propis protagonistes han escrit el guió.

La plataforma d'activisme anticorrupció Xnet, aportant tota la informació que han filtrat, així com el col·lectiu que va iniciar el cas a l'Audiència Nacional en nom d'un grapat d'afectats, 15MpaRato, porten a escena la narració d'un desastre econòmic i les posteriors batalles entre famílies polítiques que van propiciar la caiguda dels seus protagonistes, entre els quals l'expresident de Bankia, expresident del Fons Monetari Internacional i exministre d'Economia Rodrigo Rato.

Els documents reals i verídics relacionats amb el cas són el material amb el qual es construeix aquesta peça de teatre documental. Hazte banquero. Tarjetas Black: todo lo que quisieron ocultarte, con sus propias palabras és una història real i, com tota història real, és dramàtica però, sobretot, absurda i terriblement còmica.

Crítica: Hazte banquero.Tarjetas Black...

08/07/2016

De la plaça al teatre de dades per lluitar contra la impunitat

per Teresa Ferré

(...)  L’espectacle neix de la lluita contra la impunitat i davant la necessitat de fer front al silenci segons expliquen els seus creadors, #15MpaRato, el Partido X  i X-Net . Col·lectius nascuts arran del 15M i que s’han ocupat de posar a disposició ciutadana una bústia digital −segura i encara en actiu − gràcies a la qual es van rebre prop de 8.000 correus electrònics de l’expresident de Caja Madrid, ara a disposició a correosdeblesa.com.

És a partir d’aquest material com s’ha construït la dramatúrgia, concentrada en els 400 missatges més rellevants i servida majoritàriament com un diàleg entre Miguel Blesa i Enrique de la Torre, el que fou secretari general de l’entitat bancària. I un pròleg que narra el projecte incidint en un missatge: s’ha aconseguit denunciar i portar a judici aquesta trama gràcies a “gent normal i corrent”.

Teatre documental compromès amb l’actualitat política que reivindica el poder del poble; però sobretot teatre de dades, perquè es tracta una quantitat d’informació ingent fins el punt que, de manera molt encertada, el programa de mà és un esquema organitzatiu per facilitar al públic la comprensió de l’estructura i funcionament de Caja Madrid. També a través de pantalles s’il·lustren xifres fenomenals i alguns missatges que semblarien fruit d’un guió de ficció. Informació pura i dura que, a mesura que avança l’espectacle, aclapara i regira l’espectador.  (...)