Hohihu. HOrrible HIstòria de la HUmanitat

informació obra



Companyia:
Farrés Brothers
Sinopsi:

Les obres d’un pàrquing han estat aturades a causa del descobriment d’un possible jaciment arqueològic. Han fet venir una arqueòloga de prestigi per explorar el terreny, però l’equip de persones que li havien promès per ajudar-la (i a qui fa dies que espera) finalment no han arribat. L’experta, doncs, compta només amb l’ajuda d’un dels paletes que estan treballant en les obres… i del guarda de seguretat que les vigila. Les excavacions deixaran al descobert bombes, espases, armes i altres artefactes hostils. A mesura que aprofundeixen en les capes de la història, anirem veient que la destrucció forma part inherent de la humanitat i que som una de les poques espècies del planeta que, en lloc de protegir-se, s’autoaniquila. És una realitat tan dura que no ens queda més remei que contemplar-la amb humor. Perquè l’humor és el remei.

Quantes vegades, passejant per la ciutat, ens hem trobat les obres d’un aparcament aturades perquè s’ha produït un descobriment arqueològic? Quantes vegades hi hem tret el cap —o hem vist curiosos acostant-se a la tanca— per veure què hi passa? Aquesta curiositat és la clau del projecte. La curiositat... i la complicitat en el joc, ja que el públic de seguida s’adonarà que el descobriment és exorbitant.

L’espectacle té la complicitat de la clown Marta Sitjà, responsable de la direcció, ja que la companyia buscava el to irreverent i provocatiu que ella aporta. I és que el llenguatge del clown tindrà un paper destacat en aquest muntatge en què, tot i això, també s’utilitzarà un llenguatge més propi dels Farrés Brothers, és a dir, els titelles.

Aquest és el primer espectacle de carrer dels Farrés Brothers, una companyia de teatre que treballa amb titelles, andròmines, gestos, paraules, ninots i històries poc transitades. Creada l’any 2002 per Jordi Farrés, Pep Farrés i Jordi Palet, proposa un teatre per a tots els públics, irònic, gens edulcorat i carregat de diverses capes de lectura: els agrada parlar de temes potents, des de punts de vista inusuals, de manera original i no moralitzadora.

Una producció de Farrés Brothers.

Espectacle recomanat per a espectadors i espectadores a partir de 7 anys.

Crítica: Hohihu. HOrrible HIstòria de la HUmanitat

08/09/2023

Humor contra las injusticias

per Elisa Díez

El humor clásico siempre hace reír y Farres Brothers lo saben muy bien. HoHiHu habla de guerras, de las atrocidades que pueden cometer los hombres contra otros seres humanos, aunque aquí la mejor arma siempre sea el humor. En esta ocasión, las balas vienen en formato de denuncia social, porque el montaje, como acostumbran a tener los de esta compañía, tiene varias capas de entendimiento según la edad del espectador.


En el espacio Reguer había de todo, familias enteras riendo de diferente manera, según que la comicidad fuera o no con ellos. Aunque Hohihu no pretenda dar lecciones, las quejas del personaje de Alba Valldaura, por las que recibe más de una ovación cuando refleja con palabras malsonantes la actitud machista/paternalista de sus dos partnaires hombres.


La participación del público hace que el espectáculo fluya y, estando o no interpelados, los espectadores reaccionen más a las injusticias que se plantean en escena. Incluso algunos, de cuatro patas, castigan a los intérpretes cuando los efectos sonoros no son de su agrado.


Con una dramaturgia basada en la gestualidad, en el movimiento, en el clown y en el circo, Farres Brothers (+ Alba Valldaura) construyen una historia íntima, reconocible y llena de ternura que hace disfrutar a los más pequeños y reflexionar a los adultos. El humor siempre triunfa.