Ígnea

informació obraCompanyia:
Colectivo Lamajara
Sinopsi:

“Viure no és res més que incendiar-se amb preguntes.” Antonin Artaud

Ígnea, l’últim espectacle del Colectivo Lamajara, és una exploració dels paral·lelismes entre la naturalesa i la vida humana a partir del símbol del volcà. Incendiar-se i invocar la naturalesa inestable de les coses, prenent la figura del volcà com a metàfora. L’aparent equilibri refusa la inestabilitat. I si de cop i volta tornéssim al Tot? I si tornéssim a l’Origen? I si entréssim en erupció? Però per entrar en erupció cal voluntat i temps. Això que veiem són milers de temps en un cos; això que veiem no és lava, és sang i fe… Sentir que la pell crema i deprendre’s del temps, desfer-se i transformar-se, perdre la por a peregrinar juntes en aquest incendiar-se amb preguntes, a veure’ns en la mirada de l’altre, a donar-nos la mà per sentir que l’escalfor és origen i és destí. Roent, incandescent, perquè la vida crema.

Crítica: Ígnea

11/04/2021

Cercles totèmics

per Jordi Bordes

En l'interior d'un volcà en erupció (com el d'aquests dies a Islàndia i de fa ujns segles a la Garrotxa, ara adormits) les partícules tendeixen a la fricció i a l'escalfament. LA companyia Lamajara transmet una dansa zen, que va accelerant i ampliant la seva disposició sempre sota d'un gran anell que els cobreix, i es protegeix de l'exterior.

L'ésser viu, no té gènere i sí una base de carbó al pit, un punt immens que provoca la guspira que podrà fer encendre les pulsions més apagades d'aquell indret. En l'interior d'un volcà, molt més revolucionat que el que convidaven a conèixer els de Conde de Torrefiel a Els protagonistes a la canalla, sempre hi ha motius per encendre,per ballar per fer culte al foc i transpirar gasos. Una exaltació a la Vida ia la Natura. O millor, un clam a escoltar els batecs de la Terra per al gaudi complet del privilegi de viure.

Lamajara és una companyia de dansa que té molt present el treball coral, l'escolta i l'equilibri de forces, format per membres de diferents constitucions i referents. Han creat una base en la que entendre's i créixer. Un treball comunitari que ja es va poder veure en els seus treballs en què intervenia també el públic directament en projectes com Labranza i Labranza kids. Cada gest, aparentment lúdic, tenia un significat. També en aquesta coreografia dnàmica, vistosa, que no aporta gaire novetats però al llenguage coreogràfic, però que tampoc ho pretèn. És una dansa absorbent, que convida a veure la dansa amb uns ulls golafres per aprendre a tenir curiosiats en segones cites a danses més exigents.