Entreu en una escola o en un institut de Catalunya i podreu veure-hi clarament la interculturalitat que enriqueix el nostre país. La globalització i les transformacions socials i polítiques dels últims anys han fet que, des de fa molt de temps, gent amb orígens ben diversos neixi, visqui i treballi arreu del territori. Aquesta diversitat que és tan present al metro, al carrer, en una aula o a qualsevol pati d’escola no sempre queda representada en els escenaris del teatre. El teixit social ha canviat i per evidenciar aquest nou paradigma i treballar en la igualtat d’oportunitats, Jo soc d’aquí parteix de l’aliança artística entre la directora i coreògrafa barcelonina Marta Almirall i la ballarina barcelonina d’origen senegalès Anna Mbengue. S’hi afegeix un equip de ballarins i músics residents a Catalunya i amb orígens en llocs ben diferents. Són un col·lectiu d’artistes amb edats i experiències professionals i personals diverses. A més a més, la creació de l’espectacle ha estat enriquida amb les trobades regulars amb un grup d’adolescents de Nou Barris que han aportat una mirada externa al muntatge.
Diferents estils de dansa i de música dialoguen i s’entrellacen, i donen a conèixer aquest conjunt de veïns i veïnes que es troben entre terrats, finestres, patis, galeries, balcons i habitatges, oberts a la connexió i a la comunicació. Unes projeccions immersives d’aquest pati barceloní ens acompanyaran i construiran l’escenari d’un espectacle ple d’energia i de color. Descobrirem com la barreja de cultures i d’orígens enriqueix l’escena, la ciutat... i a nosaltres mateixos. Al voltant de tot això, l’espectacle es construeix sobre una pregunta, però sobretot sobre una resposta: “I tu, d’on ets? Jo soc d’aquí”.
Una coproducció de Grec 2023 Festival de Barcelona i de Roseland Musical.
Un projecte dins del marc “Eix singular d’arts escèniques”, part de “Caixa d’eines”, dels programes de Cultura i Educació del Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona.
Espectacle recomanat per a espectadors i espectadores a partir de 10 anys.
Un interior d’illa de l´Eixample barcelonès. Allí s´ajunten nois i noies de diferents races, cultures i procedències. La seva forma de relacionar-se es la dansa. Fruit del mestissatge els seus balls i ritmes neixen fruit d´aquesta barreja d´influències, des de la tradició vista i heretada dels seus pares fins
L´escenografia de l´espectacle es una permanent projecció d´imatges sobre una pantalla que ens ubica dins d´aquest interior d´illa, la seva vida quotidiana i des d´allí la seva visió de la ciutat. preciosa la imatge de nit contemplant el Tibidado al fons. Davant la pantalla i ocupant tot l´escenari els ballarins-actors no deixaran de ballar i interactuar.
Al final, la dramatúrgia es el ball, no hi ha paraules, no hi ha guió. Els joves es comunicaran ballant, intercanviant ritmes i impulsos creatius, influenciats per les seves herències culturals i la creixent multiculturalitat de la societat que els envolta.
Un esclat energètic. Ballen i ballen molt be. Sota la direcció artística de Marta Almirall i la supervisió coreogràfica d´Anna Mbengue, d´origen senegalès, els joves ballarines i ballarins de diferents procedències son, la mateixa Anna Mbengue i Magda Induráin, Yahya Sarr “Dave”, Marta Gómez, Guillem Ripoll, Miriam Salvador i Amanita Diao “Mamy”. La música original que combina els ritmes africans amb músiques contemporànies esta composada per Oscar Tylor “bpoku” i Ismael Bamba del Col.lectiu Jokkoo. Els efectes visuals son de Román Cadafalch i Ruben Carrillo. Es una co-producció del Grec Festival Barcelona i el Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú, que ha comptat amb la mirada externa d´alumnes de l´Institut Turó de Roquetes.
Roseland Musical, un segell amb prestigi
Marta Almirall, ballarina-corògrafa-directora artística i gestora cultural, va crear i dirigir l´Escola de Dansa Roseland el 1981 i fins el 2006. El 1987, va fundar la Companyia Roseland Musical que ens ha ofert tot un seguit alguns dels millors, mes originals i creatius espectacles per a nois i noies, joves i públic familiar. Inoblidables, autèntiques joies Blau Marí (1988, un fantàstic viatge pel fons del mar i la seva fauna marina, inclòs dins d´un conte xinés. Guió David Cirici). Flit Flit (1990, el món vist des de la perspectiva d´uns insectes urbans que gràcies a que els humans de la casa han oblidat de comprar l´insecticida, ells poden fer una festa i gaudir d´un dia mes de vida, es a dir quasi una vida. Guió David Cirici), Cara, calla (1993, les diferents parts d´una cara, boca-orelles-ulls-nas, intenten organitzar-se per poder harmonitzar la normalitat d´una...cara), La casa per la finestra (1997. Una mena de Romeo i Julieta protagonitzat per objectes. Guió David Cirici), Las mil i una nits (1999. Perduts en una biblioteca condemnada a desaparèixer. Guió Manel Veiga), El país sense nom (2001, l´agitada vida nocturna a una fàbrica de nines en una nit de lluna plena. D´un conte de Ricardo Alcántara, traduït per Albert Jané), Canal Roseland (2004), Cara, calla (2006, reposició de l´històric muntatge), Catalonia Stars (2007) i Blau Marí (2009, recreació de l´històric muntatge). Cal destacar amb tots els espectacles la part musical especialment composta per Joan Manuel Pagan.
A la fantàstica pel·lícula Tic Tac (1997), de Rosa Vergés, no deixeu de veure-la, es van filmar expressament fragments de Blau Marí que formen part de la part coreogràfica i visual d´aquesta magnifica pel·lícula dirigida especialment al públic familiar.
El 2010 van iniciar col·laborant amb Francesc Aleu una nova etapa escènica combinant audiovisuals i imatges en 3D, d´alta tecnologia, amb la dansa. Fruit d´aquesta conjunció van sorgir una moderna i actualitzada versió de Pinocchio (2010) i de Viatge al centre de la Terra (2015). Més endavant i amb la nova etapa neixen Un dia (2017, espectacle de sons-gestos i dansa pels més petits), Geometria (2019, mestissatge de dansa i audiovisuals) i els espectacles itinerants de carrer, Els nens i les nens del món, La família Tambedou (amb titelles gegants procedents de la tradició senegalesa) i Jo sóc aquí, que hem comentat (estrenat al SAT-Sant Andreu Teatre el juliol del 2023).
Marta Almirall un esperit inquiet i creatiu
Des de el 2008 i fins el 2017, ha estat també com a directora del departament de Festes i Tradicions de l´Ajuntament, la directora artística i actual assessora de les Cavalcades de Reis, Cavalcades de la Mercè, Món Llibre i els diferents actes de carrer de la ciutat.
Text: ferranbaile@gmail.com