Jo soc d'aquí

Dansa | Familiar

informació obraCompanyia:
Roseland Musical
Sinopsi:

Entreu en una escola o en un institut de Catalunya i podreu veure-hi clarament la interculturalitat que enriqueix el nostre país. La globalització i les transformacions socials i polítiques dels últims anys han fet que, des de fa molt de temps, gent amb orígens ben diversos neixi, visqui i treballi arreu del territori. Aquesta diversitat que és tan present al metro, al carrer, en una aula o a qualsevol pati d’escola no sempre queda representada en els escenaris del teatre. El teixit social ha canviat i per evidenciar aquest nou paradigma i treballar en la igualtat d’oportunitats, Jo soc d’aquí parteix de l’aliança artística entre la directora i coreògrafa barcelonina Marta Almirall i la ballarina barcelonina d’origen senegalès Anna Mbengue. S’hi afegeix un equip de ballarins i músics residents a Catalunya i amb orígens en llocs ben diferents. Són un col·lectiu d’artistes amb edats i experiències professionals i personals diverses. A més a més, la creació de l’espectacle ha estat enriquida amb les trobades regulars amb un grup d’adolescents de Nou Barris que han aportat una mirada externa al muntatge.

Diferents estils de dansa i de música dialoguen i s’entrellacen, i donen a conèixer aquest conjunt de veïns i veïnes que es troben entre terrats, finestres, patis, galeries, balcons i habitatges, oberts a la connexió i a la comunicació. Unes projeccions immersives d’aquest pati barceloní ens acompanyaran i construiran l’escenari d’un espectacle ple d’energia i de color. Descobrirem com la barreja de cultures i d’orígens enriqueix l’escena, la ciutat... i a nosaltres mateixos. Al voltant de tot això, l’espectacle es construeix sobre una pregunta, però sobretot sobre una resposta: “I tu, d’on ets? Jo soc d’aquí”.

Una coproducció de Grec 2023 Festival de Barcelona i de Roseland Musical. 

Un projecte dins del marc “Eix singular d’arts escèniques”, part de “Caixa d’eines”, dels programes de Cultura i Educació del Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona.

Espectacle recomanat per a espectadors i espectadores a partir de 10 anys.

Crítica: Jo soc d'aquí

20/07/2023

Roseland Musical reivindica la diversitat cultural

per Júlia Vernet Gaudes

A Jo sóc d’aquí, Roseland ha volgut tractar sobre la diversitat cultural de la societat catalana, agafant com a exemple un pati de l’Eixample de Barcelona, i fent servir diferents estils de música i dansa –contemporània, urbana, africana, afrobeat, acrobàcia, etc.– per representar i visualitzar aquesta diversitat. D’entrada es fa una mica estrany de veure aquest espectacle en sala, ja que l’energia dels ballarins i sobretot les danses urbanes i afro no acaben d’encaixar en el format de caixa negra i públic (amb nens i nenes) assegut a les butaques, sinó que convida a aplegar-se al voltant dels ballarins i sentir-se part de l’escena, com si realment es produís en un pati barceloní –potser hi haurà una versió de carrer (?). Però les projeccions i el disseny de llums i so ajuden a recrear aquesta ambientació urbanita i dinamitzen les escenes i trobades entre els veïns que viuen i conviuen en la quotidianitat de la ciutat.

La proposta neix de la trobada artística entre la ballarina i coreògrafa barcelonina Marta Almirall (directora artística de Roseland Musical) i la ballarina barcelonina d’origen senegalès Anna Mbengue, que també és intèrpret de la peça, juntament amb Aminata Diao, Maragda Induráin, Yahya Sarr 'Dave'Marta Gómez/Miriam Salvador, Guillem Ripoll. D’una manera divertida i amena, però gens naïf, representen la realitat social i cultural a Catalunya sense complexos, mostrant la diversitat com a font de riquesa, sense ignorar el conflicte. De fet, el procés de creació ha comptat amb la mirada externa d’un grup d’alumnes de l’Institut Turó de Roquetes de Barcelona, que també han participat aprenent-se parts de la coreografia.