L'hèroe

informació obra



Autoria:
Santiago Rusiñol
Direcció:
Lurdes Barba
Dramatúrgia:
Albert Arribas
Intèrprets:
Manel Barceló, Javier Beltrán, Georgina Latre, Miquel Malirach, David Marcé, Joan Marmaneu, Joan Negrié, Albert Prat, Rosa Renom, Mima Riera, Toni Sevilla
Sinopsi:

En plena bancarrota nacional, les forces vives peninsulars s’esgargamellen en grotesques crides a l’heroisme, amb l’esperança de silenciar així els bramuls de l’agonia imperial. Enfront de les munions de soldats devastades pel tifus, de tant en tant s’entronitza algun jovenell que ha sobreviscut al pànic de la massacre estatal refugiat en els abusos de l’alcohol i la sexualitat destructiva. I, mentre la maquinària bèl·lica no s’atura, les famílies treballadores malden per retenir uns fills a qui són incapaces d’oferir projectes vitals il·lusionants més enllà de les agres dinàmiques d’una economia productiva buidada d’horitzons afectius.

Sota la batuta de la directora Lurdes Barba, torna a la Sala Gran la mordacitat de Santiago Rusiñol amb aquesta obra ambientada en la derrota colonial a les Filipines que retrata el retorn d’un jove català convertit en un heroi militar incapaç de superar els violents fantasmes que el persegueixen.

Crítica: L'hèroe

22/12/2020

Incerta glòria patriòtica

per Manuel Pérez i Muñoz

Amb les peces de 'L'Hèroe' es podria muntar el típic serial vespertí d'època: un marc històric identificable, personatges arquetípics, drames familiars afectats i conflictes d'amor desfasats. Però l'esmunyedís Santiago Rusiñol amaga també en aquesta obra una crítica voraç al sistema i un doble fons d'ironia que la protegeix contra apropiacions i lectures simples. Estrenada el 1903, aquesta farsa que vira a tragèdia planteja un clar arravatament antibel·licista, una burla de l'patriotisme buit de l'Espanya decrepita que perd les últimes colònies a la fi de l'XIX. Però com passa a 'L'auca de l'senyor Esteve', els retrats de classe no són tan transparents com sembla. Ni tan sols aquest obrerisme que va fer lema de la frase final de l'obra - "els del telers són els hèroes!" - s'hi salva d'aparèixer retratat com mans i resignat (...)

LLEGEIX LA CRÍTICA SENCERA AL MITJÀ