La ira dels peixos

informació obra



Estrena:
Estrena a FiraTàrrega 2014
Direcció:
Ignacio Achurra
Autoria:
Ignacio Achurra
Intèrprets:
Guillermo Vidal, Martí Salvat, Ricard Sadurní, Carlos Ara, Adrián Díaz, Daniela Poch, Blanca Pascual, Raquel Gualtero, Montse Roig, Paula Escamilla
Interpretació musical:
Tom Honnoré, Rodrigo Bastidas, Vincent Sermonne
Escenografia:
Cristobal Ramos
Ajudantia de direcció:
Adrián Díaz
Direcció Musical:
Rodrigo Bastidas, Tom Honnoré
Il·luminació:
Katiuska Valenzuela
Vestuari:
Katiuska Valenzuela
Producció:
FiraTàrrega 2014
Sinopsi:

Espectacle inaugural de teatre de carrer, amb música en viu, produït per FiraTàrrega. La ira dels peixos planteja l’enfrontament entre dues cultures, una representada pels residents d'un vaixell que viuen de la recollida d'escombraries del mar i l'altra pels visitants, que arriben per conèixer les particulars condicions de vida i els costums dels anomenats "homes peixos". Una història que parla sobre la diversitat i la resistència cultural. Una reflexió sobre com els estats totalitaris, els interessos econòmics i les ideologies afins a la mundialització estenen el seu domini territorial i amenacen la pervivència de les cultures minoritàries. Una proposta que convida el públic a viatjar pels espais de la identitat personal i col·lectiva i a recuperar un espai de llibertat que ens permeti somiar en la germanor entre tots els pobles del nostre planeta.

(La ira dels peixos forma part del programa d’actes commemoratius del Tricentenari dels fets de 1714, impulsat per la Generalitat de Catalunya).

Crítica: La ira dels peixos

11/09/2014

Desplegament d'energia i moviment per a una narració apocalíptica

per Jordi Bordes

El drama visual, obra d'Ignacio Achurra, juga amb un desplegament de moviments, d'estructures que es mnouen i es transformen, d'una coreografia actoral que, puntualment, defensen uns personatges esquemàtics, inequívocs. Les dues famílies que, primer, se saluden alegres, despertaran desconfiances per la incapacitat de saber-se escoltar. La voluntat de narrar sense gaire paraules és inequívoca. La comprensió arriba prou diàfana a l'espectador. Cal advertir, però, que la presentació recorda prou a composicions escèniques de fa unes dècades. És honest perquè Achurra construeix tot artesanalment, muntant a partir d'elements reciclables, sense cap dispendi tecnològic (aparentment). També sembla que la producció prengui partit per un dels equips, quan queda molt més pautada les dèries de la família sobrevinguda que vol imposar el que ells consideren una civilització superior: la religió porta l'arma carregada. Una pistola, cert, que acabarà matant, a la més innocent de totes. 

És la primera producció de Fira Tàrrega i l'han presentat a Barcelona, en caràcter de preestrena. Al costat del llac del Parc de la Ciutadella, un vaixell construït de deixalles com la illa de plàstics que ofegava els supervivents a la Groenlàndia de Jordi Faura (TNC, 2013) rep, amable, a una comunitat veïna. tot són festes i gatzara. La diferència és divertida. Però la tempesta trasbalsa la situació. Trenca l'harmonia. obliga a una convivència difícil. En comptes de fluir en la complicitat, s'enroquen en les diferències, en les creences. I així arriba la lluita: La diferència, ara, és agressiva. La compassió no tindrà recompensa. L'amor serà traït o, com a mínim, arraconat pel sentit de comunitat tribal. Davant de tant d'odi, els peixos imposaran la seva llei. L'odi dels homés desperta, doncs, la ira dels peixos.