La màgia lenta

informació obra



Intèrprets:
Marc Garcia Coté
Sinopsi:

L’obra planteja el conflicte d’un home de 40 anys diagnosticat erròniament d’esquizofrènia i que de nen va patir abusos sexuals. En lluita constant amb si mateix, el personatge busca el camí de la veritat, vol fugir del dolor però tem la descoberta de la seva veritable història. L'espectador l’acompanyarà a desenterrar les seves tràgiques reminiscències, a descobrir qui és, quina ferida soterrada el pertorba i a recórrer el desolat camí de la submissió.

Un sol actor encarna totes les veus que poblen l'escena, com si una confluència de diversos personatges en un sol cos es tractés.

Es tracta d'un text distanciat de Denis Lachaud, una història contundent, necessària i útil que posa sobre la taula un dels temes tabús històrics de la societat, l’abús sexual a menors. Però també posa en qüestió els diagnòstics psiquiàtrics i l’abús de poder dels adults envers als infants. Amb un equilibri entre brutalitat, subtilesa i contundència, Lachaud sacseja el públic i li proposa obrir el ulls, perquè pugui destapar silencis i encarar-se amb aquest problema que succeeix a nivell mundial.

En paraules del director, Pierre Notte, La Màgia lenta és una peça de rigor radical, ritme mantingut, tensió conservada, música teatral d’un misteri que avança, d’un temps que va des de la foscor cap a la llum, del confinament cap a la llibertat.

La Màgia lenta opera amb creixent serenitat. La serenitat que exigeix una revelació crucial.

Crítica: La màgia lenta

16/11/2023

Psiquiatria escènica

per Ferran Baile


Un text radical, dur i punyent que posa sobre la taula un dels temes més comentats actualment, l´abús de menors per part dels adults i les terribles seqüeles que generen. Així mateix qüestiona la frivolitat o falta de rigor científic en que a vegades certs psiquiatres  tracten les obsessions i traumatismes no definits, sense buscar de profunditzar en les raons subconscients que condicionen l´actuació dels pacients.    

El protagonista és un home de 40 anys, professional cotitzat, enginyer informàtic, casat amb una professora d´institut, amb dos fills, una nena de 10 anys i un nen de 6. Des de fa deu anys va al psiquiatre que li ha diagnosticat i el medica com a esquizofrènic. La consulta amb un altre psiquiatra que practica molt més l´escolta, posa en dubte aquest diagnòstic i al llarg de diverses sessions va aflorant els motius ocults de la seva angoixa i les seves falses al·lucinacions.

L´actor Marc García Coté (Barcelona, 1980), en fa una magnífica interpretació, desdoblant-se en els tres personatges, el pacient protagonista, el psiquiatra i el conferenciant-narrador. Dins d´un escenari completament nu, on les transicions es marquen per punt de llum a diversos espais i on el canvi de personatge es marca amb un lleuger gest corporal.

Aquest muntatge es va representar per primera vegada dins de Oui-Festival de Teatre Francès a Barcelona el 2021. Entusiasmades pel text, Mercè Managuerra i Sylvie Lorente, de Dau al Sec, van decidir portar endevant la seva traducció i el seu estrena. La traducció la va fer en Joan Casas, i la direcció va ser la del mateix director de la versió francesa, Pierre Notte. L´actor Marc García Coté, que treballa indistintament en francès, castellà i català i amb una ample experiència era l´ideal per a protagonitzar aquest dificil monòleg, tot un repte per a un bon actor. L estrena es va fer al mateix Dau al Sec. Ara i sols per quatre dies es podrà veure de nou. 

 

L´autor, el director, l´actor, la productora

Denis Lachaud (Paris, 1964), es un escriptor, dramaturg i director d´escena, especialment interessat en els temes de psicologia i psiquiatria. Traduïts al castellà es poden aconseguir els seus llibres Hacerse psicoanalista i El infierno del deber o El discurso obsesivo.

Pierre Notte (1969), es autor, compositor, director de teatre i actor. Ha estat tres vegades nominat al prestigiós premi Molière. Els seus muntatges s´han representat a diversos països dos en diversos paises europeus i al Japó, Estats Units, Líban i Rússia.

Marc Garcia Coté (Barcelona, 1980), es actor titulat a l´Institut del Teatre de Barcelona i al Conservatoire Nacional Supérieur d´Art Darmatique dfe Paris. Conegut especialment per la seva interpretació de Manel Estelrich a la sèrie televisiva Vent del Pla (2005-2010). Ha treballat en teatre indistintament a França, on va muntar una companyia Le Comité des Exlus. Ha treballat en diverses companyies representant obres de Molière, Shakespeare, Calderón de la Barca, Albert Camus i Paul Claudel, entre d´altres autors, clàssics i contemporanis. També com a dramaturg té escrites dues obres: Niu, que va ser escollida per ser representada a la Sala Tallers del TNC, dins del cicle de nous dramaturgs (2015) i Soca-Tocón (2017). Niu va ser publicada per l´editorial Arola.

Producció Eix 49-Companyia Dau al sec, amb el suport de Mise en Lumière i el Festival Oui-Teatre francès a Barcelona.

 

Col.loqui post-funció

Divendres dia 17, desprès de la funció hi haurà un col·loqui amb el psicoanalista José Ramón Ubieto membre de l´Escola La Caniana de Psicoanàlisis i l´actor Marc García Coté. Moderarà la psicòloga Elizabeth Escayola, membre de l´ELP i de l´AMP.

 

Text : ferranbaile@gmail.com